Una dona amb expressió de sorpresa sosté la cara amb les dues mans mentre es mostra un logotip d?una entitat governamental i una mà amb bitllets d?euro en primer pla.

Hisenda confirma: ja no pots fer cap pagament en efectiu de més d'aquesta quantitat

Els límits imposats per l'Agència Tributària i la negativa de comerços a acceptar certs bitllets marquen les compres

En un món cada vegada més digitalitzat, els mètodes de pagament han canviat radicalment. Les transaccions electròniques, des de les aplicacions mòbils fins a les targetes de dèbit, s'han convertit en una opció predilecta per la seva comoditat i rapidesa. Alhora, el desenvolupament tecnològic ha impulsat una era en què els diners físics semblen, a poc a poc, quedar-se endarrerits a la butxaca de les persones.

A pesar d'aquest canvi, la realitat és que l'efectiu continua ocupant un lloc important. Hi ha qui sent una seguretat única en manejar bitllets i monedes, associant el seu ús amb un major control financer. No obstant això, aquest mètode també porta amb si regulacions estrictes, especialment pel que fa a límits establerts per Hisenda.

Muntatge amb una imatge de fons d'una persona amb bitllets de 50 i 100 euros a la mà i una altra imatge amb el logotip d'Hisenda
Des de l'any 2021, Hisenda va establir el límit de diners per fer compres | Vladeep, Europa Press

Segons ho estableix Hisenda: Quant efectiu es pot utilitzar?

A Espanya, des de juliol de 2021, el límit per a pagaments en efectiu entre professionals o empreses està fixat en 1.000 euros. Si el pagador és un particular resident fiscal al país, aquest límit també s'aplica. Per contra, per a persones no residents el màxim permès és de 10.000 euros.

Aquestes mesures d'Hisenda busquen combatre l'economia submergida i el frau fiscal. L'incompliment d'aquesta normativa pot comportar multes significatives: la sanció representa el 25% de la quantitat pagada en efectiu que superi el límit. Per això, és important estar informat, ja que tant el pagador com el receptor poden ser responsables solidaris d'aquesta infracció​​.

Imatge de fons d'unes oficines de l'Agència Tributària amb una altra imatge d'una mà amb molts bitllets d'euros a la mà i una emoticona d'una guardiola de porquet amb monedes entrant
Les botigues han volgut protegir-se, restringint l'ús de certs bitllets | Europa Press, Getty Images

Què passa amb els bitllets "grans"?

A pesar d'estar legalment en circulació, els bitllets de 500, 200 i fins i tot de 100 euros solen ser rebutjats en nombrosos comerços i restaurants. El motiu? Principalment, la dificultat per comprovar la seva autenticitat i la logística que implica donar canvi per a imports elevats. A més, l'ús de bitllets d'alt valor està associat amb activitats il·lícites, la qual cosa ha generat una percepció negativa entre els establiments.

Aquesta reticència, encara que no està recolzada per una prohibició oficial d'Hisenda, és una pràctica comuna. Per exemple, un restaurant pot decidir no acceptar-los argumentant polítiques internes, sempre que aquest avís es comuniqui de forma clara al client abans que pagui​​.

Imatge de fons d´una persona pagant amb una targeta en un tpv i una altra imatge d´un logo d´Hisenda
Millor que paguis amb mètodes digitalitzats en aquests casos | Europa Press, Leung Cho Pan

Encara que l'ús dels diners físics disminueix, la seva completa eliminació està encara lluny de ser una realitat. Moltes persones prefereixen l'efectiu per a despeses quotidianes o com a suport davant possibles fallades tecnològiques en els sistemes de pagament digitals. A més, en sectors rurals o comunitats petites, les monedes i bitllets continuen sent la norma.

Encara que les tendències apunten cap a un futur més digital, no hem d'oblidar que l'efectiu continua tenint un paper rellevant. Això sí, manejar-lo implica conèixer les normatives legals i adaptar-se a les restriccions pràctiques que imposen alguns comerços.