Dona pensativa davant d'un cartell de CaixaBank.

Hisenda i CaixaBank llancen un avís a tots els que fan servir els caixers automàtics

Hi ha una informació que els usuaris de caixers automàtics han de tenir en compte quan facin servir els caixers

En els darrers anys, els pagaments electrònics han guanyat terreny davant de l'ús dels diners en efectiu. Cada cop són més els espanyols que prefereixen pagar amb targeta o dispositius mòbils. En principal motiu és que, així, aprofitant la comoditat i seguretat que ofereixen aquestes opcions.

Malgrat tot, els caixers automàtics continuen sent una eina fonamental per retirar o ingressar diners en efectiu. CaixaBank, en aquest aspecte, és un dels bancs amb més caixers repartits per tota la geografia espanyola.

Ara bé, cal tenir en compte els límits que marca l'Agència Tributària a l'hora de fer servir els caixers. L'organisme està atent a qualsevol moviment de diners sospitosos, i els clients de CaixaBank no hi són aliens.

Façana d'una sucursal de CaixaBank amb el logotip visible a l'entrada.
A l'hora de fer servir els caixers automàtics cal tenir clars els límits fixats | Google Maps

Els límits que fixa Hisenda per als diners en efectiu

Recentment, la Llei 11/2021 de Mesures de Prevenció i Lluita contra el Frau Fiscal va introduir una sèrie de novetats. L'objectiu era tenir un control més gran sobre els moviments d'efectiu i evitar activitats fraudulentes. En aquest sentit, entre les principals mesures en trobem una que afecta els usuaris dels caixers automàtics.

En concret, es posava l'atenció als ingressos de diners en efectiu a través dels caixers. No hi ha un límit màxim per ingressar diners, però Hisenda sí que pot revisar amb més atenció els moviments que superin certes quantitats. Parlem un llindar de 3.000 euros, quantitat a partir de la qual tant CaixaBank informarà Hisenda.

Quan un client fa un ingrés d'efectiu superior als 3.000 euros pel caixer, CaixaBank té l'obligació d'informar les autoritats. Això es fa perquè l'Agència Tributària pugui comprovar-ne l'origen i la justificació.

Pal o columna exterior amb el logo de CaixaBank davant del mateix banc
CaixaBank ha d'informar dels moviments de diners que resultin sospitosos | Europa Press

El motiu pel qual Hisenda comprova els ingressos

El procediment per comprovar la justificació de l'ingrés no implica automàticament una sanció. Ara bé, sí que podeu activar un procés de verificació. Podria incloure una investigació dels moviments i, en alguns casos, la sol·licitud d'un justificant que acrediti la procedència dels diners.

Hisenda té un interès especial a controlar els ingressos en efectiu que es realitzen amb bitllets d'alta denominació, com els de 500 euros. A causa de la seva escassa circulació, aquests bitllets solen associar-se a activitats d'alt risc en termes de frau fiscal. Per això, les autoritats fiscals presten una atenció especial als ingressos de 500 euros.

Una dona utilitzant un caixer automàtic de Caixabank amb un disseny modern i una pantalla que mostra el rostre.
Si vols treure o ingressar diners pel caixer, has de tenir present que hi ha certs límits | Europa Press

L'aclariment de CaixaBank als clients

És important assenyalar que aquesta normativa no només afecta els ingressos realitzats en caixers automàtics de CaixaBank. És cert que els caixers continuen sent una de les vies d'accés a l'efectiu principals per a moltes persones. Ara bé, els clients han de saber que qualsevol moviment significatiu de diners pot aixecar sospites per part de les autoritats fiscals.

En aquest sentit, els clients de CaixaBank i la resta de bancs han de tenir molt clar aquests detalls a l'hora d'operar amb els caixers. En cap cas no es tracta d'una limitació en l'ús dels caixers, sinó simplement d'una millora quant a transparència. I és que el principal interès d'Hisenda i CaixaBank és assegurar-se de la procedència lícita dels diners que tinguem al nostre compte.