Una persona sosté un telèfon mòbil amb el logotip de Bizum a la pantalla i un cercle vermell amb una mà sostenint bitllets de 200 euros i un símbol d'advertència.

Comunicat urgent d'Hisenda als espanyols que usen Bizum: molt de compte amb això

Els pagaments a través d'aplicacions com Bizum també estan sota el radar de l'Agència Tributària, el que has de saber

L'ús d'aplicacions mòbils per realitzar pagaments s'ha convertit en una pràctica habitual en el dia a dia. Eines com Bizum han revolucionat la manera en què les persones salden comptes entre amics, familiars o fins i tot a l'hora de comprar productes i serveis. No obstant això, aquesta comoditat no ha passat desapercebuda per a Hisenda, que ja ha posat el seu focus en aquest tipus de transaccions.

Per què Hisenda controla els pagaments amb el mòbil

L'Agència Tributària té entre els seus objectius principals la lluita contra el frau fiscal i el blanqueig de capitals. Per això, qualsevol moviment de diners que superi certs límits pot ser analitzat. Encara que els pagaments amb Bizum solen ser petites quantitats, quan aquests s'acumulen o superen certs llindars, Hisenda pot exigir explicacions.

Muntatge amb fons d'una persona sostenint un mòbil amb la pantalla en blanc, al costat el llop de Bizum i un feix de bitllets de 50 euros a la mà d'una altra persona
Hisenda controla els pagaments amb el mòbil | Pexels, Wikimedia, Bizum

Segons la normativa vigent, els bancs estan obligats a informar sobre operacions que superin els 3.000 euros. A més, quan un usuari realitza transferències acumulades per sobre dels 10.000 euros, aquestes han de ser degudament justificades en la declaració de la renda.

Llindars establerts en pagaments mòbils

Bizum estableix límits clars per evitar irregularitats: un màxim de 1.000 euros per transacció i fins a 5.000 euros acumulats al mes. Aquestes xifres estan dissenyades per facilitar pagaments quotidians i evitar l'ús indegut de la plataforma.

No obstant això, si una persona realitza transferències freqüents i assoleix xifres significatives, Hisenda pot exigir proves. Proves que justifiquin l'origen i el destí d'aquests fons.

Muntatge de mans d'una persona amb un mòbil i una rodona amb molts bitllets variats d'euro
Límits establerts en pagaments mòbils | Getty Images, Pexels

A més, els pagaments que superin els 6.000 euros, també poden cridar l'atenció de l'Agència Tributària. Ja sigui a través d'una única transacció o mitjançant múltiples enviaments que podria obrir una investigació si detecta irregularitats.

El paper de les entitats bancàries

Les entitats bancàries tenen l'obligació legal de reportar qualsevol operació sospitosa. Això inclou pagaments amb bitllets de 500 euros, transferències de més de 3.000 euros o moviments que, encara que fraccionats, superin els límits establerts per la llei.

Així mateix, els bancs han d'identificar totes les persones involucrades en les transaccions que superin els 1.000 euros, garantint la traçabilitat dels moviments.

Imatge de fons d'unes oficines de l'Agència Tributària amb una altra imatge d'una mà amb molts bitllets d'euros a la mà i una emoticona d'una guardiola de porquet amb monedes entrant
El paper de les entitats bancàries | Europa Press, Getty Images

Possibles sancions per irregularitats

Si Hisenda detecta moviments irregulars o transferències no justificades, el contribuent podria enfrontar-se a multes econòmiques importants. La sanció mínima sol ser de 600 euros, però pot ascendir fins al 50% de l'import no declarat. A més, si es considera una infracció greu, Hisenda pot iniciar una investigació més detallada sobre l'historial financer de l'usuari.

Recomanacions per evitar problemes amb Hisenda

Per evitar sancions i problemes amb l'Agència Tributària, és fonamental mantenir un registre clar de totes les transaccions realitzades mitjançant aplicacions de pagament mòbil. Si se superen els límits establerts, el més recomanable és comptar amb documentació que justifiqui els moviments.

L'auge de les aplicacions de pagament mòbil ha facilitat molt la vida dels usuaris. Però també ha incrementat la vigilància per part d'Hisenda. Actuar amb transparència i complir amb les normatives fiscals continua sent la millor manera d'evitar problemes futurs amb l'administració tributària.