Un home gran revisa un document mentre sosté les ulleres, amb un logotip de colors en un cercle vermell a la cantonada superior dreta.

No et lliures d'Hisenda: els diners que es porta de la pujada de les pensions el 2025

L'augment de les pensions el 2025 deixa una part significativa en mans d'Hisenda, això és el que has de saber

El Govern va anunciar una revalorització de les pensions del 2,8% per a l'any 2025. Una mesura que ha estat presentada per Hisenda com un acte de "justícia social". Aquesta pujada, calculada a partir de la mitjana de l'IPC dels últims dotze mesos, suposa un increment mitjà anual de 600 euros per pensionista.

No obstant això, darrere d'aquesta millora en les prestacions hi ha un impacte fiscal que redueix considerablement el benefici real per als jubilats. Segons dades proporcionades pel Registre d'Economistes Assessors Fiscals (REAF), els pensionistes no veuran íntegra la quantitat anunciada. Això a causa de l'efecte de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF).

Muntatge d´un primer pla d´uns dits traient bitllets d´un caixer al costat d´una imatge en un marc de l´Agència Tributària
Els pensionistes no veuran íntegra la quantitat anunciada | Europa Press

Per exemple, tal com expliquen des de Libre Mercado, un jubilat de 66 anys amb una pensió de 16.320,53 euros anuals el 2025 experimentarà una pujada de 444,53 euros. No obstant això, Hisenda retindrà 191,15 euros d'aquesta quantitat, deixant únicament 253,38 euros extres disponibles per al pensionista.

L'impacte fiscal en les pensions més baixes d'Hisenda

La situació és similar per a altres pensions que superen el llindar mínim subjecte a IRPF. En alguns casos, la retenció fiscal d'Hisenda arriba a gairebé la meitat de la pujada promesa.

Per tant, aquests diners de més que haurien d'ingressar els pensionistes mes a mes, es veu reduït pels impostos obligatoris que cal pagar. Res estrany, d'altra banda, tenint en compte que tots sabem que tant les pensions com les nòmines estan subjectes a aquest IRPF mensual.

La façana de l'Agència Tributària i el cercle, diversos bitllets
L'impacte fiscal en les pensions | Roman R., Europa Press

Aquest escenari planteja preguntes sobre l'efecte real de la revalorització de les pensions. Ja que una part de l'esforç financer destinat a millorar el poder adquisitiu dels jubilats torna a l'Estat a través del sistema tributari.

El desafiament de l'equilibri financer d'Hisenda

Malgrat totes les mesures que ja s'estan aplicant, les pensions continuen en seriosos problemes de cara al futur. Les transferències de l'Estat a la Seguretat Social continuen en augment.

Actualment, prop d'un quart de la despesa total en pensions prové directament dels pressupostos generals de l'Estat, a causa que els ingressos per cotitzacions resulten insuficients per cobrir la despesa. Una situació que molts ja cataloguen com insostenible.

Imatge de fons d'unes oficines de l'Agència Tributària amb una altra imatge d'una mà amb molts bitllets d'euros a la mà i una emoticona d'una guardiola de porquet amb monedes entrant
El desafiament de l'equilibri financer | Europa Press, Getty Images

L'anunci de la pujada de les pensions pot interpretar-se com una millora significativa per als jubilats, però l'impacte fiscal redueix el seu abast real. Hisenda juga un paper clau en aquest procés, assegurant-se que una part d'aquesta revalorització torni a les arques públiques.