Astronauta realitzant una caminada espacial al costat d’una estructura metàl·lica i panells solars amb la Terra de fons

La NASA ho confirma: el 70% dels astronautes té aquest problema de salut

Un nou desafiament mèdic afecta aquells que viatgen a l'espai i obliga la NASA a replantejar-se per a futures missions

Cada nova missió espacial de la NASA representa un avanç per a la ciència, però també planteja desafiaments poc visibles per al gran públic. El cos humà, en sortir de l'entorn terrestre, enfronta canvis complexos que encara s'estudien. Aquestes conseqüències mèdiques podrien posar en risc les missions i la integritat dels astronautes.

La NASA ha confirmat recentment un descobriment preocupant que afecta la majoria dels astronautes en missions prolongades. Aquest descobriment podria influir en els ambiciosos plans interplanetaris previstos per als pròxims anys.

Home de cabells canosos i barba curta parlant davant d’un micròfon professional
El doctor Michael Roberts és el responsable del programa de visió espacial de la NASA | Instagram, @issnationallab

Set de cada deu astronautes de la NASA en són afectats

L'agència espacial nord-americana ha revelat que més del 70% dels astronautes desenvolupa un trastorn ocular durant les estades en microgravetat. Aquest síndrome, conegut com a SANS, causa visió borrosa, dificultat per llegir i alteracions visuals que poden persistir fins i tot després de tornar a la Terra.

El SANS, o síndrome neuro-ocular associat als vols espacials, ha estat identificat com una de les principals amenaces per als viatges a Mart. La condició es relaciona directament amb els efectes de la microgravetat sobre els líquids corporals, que tendeixen a acumular-se a la part superior del cos.

Aquesta acumulació incrementa la pressió intracranial i deforma estructures sensibles de l'ull. El globus ocular s'aplana i el nervi òptic pot inflamar-se, cosa que afecta seriosament la capacitat visual dels astronautes.

Un repte per als astronautes i les missions a Mart

L'impacte del SANS és especialment preocupant de cara a les futures missions tripulades a Mart. Elon Musk i SpaceX planegen viatges de fins a tres anys de durada, cosa que podria agreujar els efectes d'aquest síndrome.

Michael Roberts, responsable del programa de visió espacial de la NASA, ha advertit sobre la importància d'entendre si el trastorn s'estabilitza o empitjora amb el temps. Segons les seves paraules, una visió compromesa podria posar en perill una missió completa.

Per això, la NASA ja treballa en diferents solucions. S'estan provant lents de contacte especials, medicaments per reduir la pressió intracranial i rutines d'exercicis adaptats.

Imatge en blanc i negre de la superfície rocosa de Mart capturada per una càmera d’un rover amb l’ombra del vehicle visible en primer pla
Imatge del planeta Mart, presa pel rover Perseverance de la NASA | Instagram, nasa_es

L'innovació com a camí cap a la prevenció

Una de les propostes més avançades és la VIIP chamber, una cambra que simula pressió terrestre a la zona ocular. Aquesta tecnologia busca protegir la visió durant trajectes llargs.

Els assaigs es duen a terme a l'Estació Espacial Internacional i en laboratoris especialitzats. L'objectiu és que els astronautes puguin mantenir la seva salut ocular en condicions extremes.

La investigació continua i amb ella creix la possibilitat d'aplicar aquests coneixements en medicina terrestre. Perquè el que s'aprèn més enllà de l'atmosfera pot millorar la vida aquí baix, a la Terra.