En un gir inesperat, CaixaBank ha fet un pas endavant en el seu compromís per promoure l'educació financera. L'entitat ha organitzat una jornada informativa per als joves talents de les plantilles del Sevilla Atlètic, Sevilla FC C i Divisió d'Honor Juvenil.
Aquesta iniciativa es va dur a terme a la Ciutat Esportiva José Ramón Cisneros Palacios de Sevilla. El seu objectiu era clar: preparar els esportistes d'elit del futur per gestionar els seus estalvis i patrimoni amb intel·ligència.

Una jornada clau per a la gestió del seu futur financer
La sessió va estar liderada per Antonio Matilla, responsable d'esportistes professionals de CaixaBank, amb Pablo de la Lastra, del Centre de Banca Privada de CaixaBank a Sevilla Nervión. El tema principal de la jornada va ser la importància de l'educació financera per als joves esportistes. I és que han d'aprendre a gestionar els ingressos generats al llarg de la seva carrera esportiva.
Matilla va començar amb una reflexió important sobre la necessitat de pensar en el futur. I la importància d'evitar els errors que altres esportistes van cometre en la seva gestió financera. Com inversions fallides que els van costar molt a escala personal i econòmic.
Un dels punts més destacats de la xerrada va ser l'anàlisi de la peculiar corba d'ingressos dels esportistes d'elit. Com va explicar Antonio Matilla, els esportistes joves solen experimentar un augment ràpid d'ingressos en les seves primeres etapes. Però la seva carrera professional és relativament curta.

Per això, la planificació financera primerenca és crucial. La planificació financera per a aquests joves es basa en un model flexible i personalitzat que els permet gestionar els recursos de manera intel·ligent des de l'inici de la seva carrera. Així, es garanteix una seguretat econòmica en el futur.
Durant la jornada, Matilla va explicar com un esportista professional ha de distribuir el seu patrimoni en tres àrees fonamentals: financera, immobiliària i negocis. Segons l'expert de CaixaBank, una distribució adequada d'aquestes tres "potes" és essencial perquè el patrimoni creixi i es mantingui a llarg termini. Matilla va suggerir que entre el 40% i el 70% del patrimoni ha d'estar invertit en actius financers, entre el 30% i el 60% en immobiliària, i el 0% al 30% en negocis.
En relació amb la inversió immobiliària, Matilla va explicar els factors que els esportistes han de tenir en compte a l'hora de triar un immoble. La seva ubicació, la gestió del lloguer i els riscos d'impagament. També va destacar la importància de calcular bé els costos addicionals com el manteniment de la propietat.

Quant als negocis, Matilla va explicar els aspectes clau a considerar, com la quantitat d'inversió necessària, la gestió de l'emotivitat a l'hora de prendre decisions i la liquiditat de la inversió en cas de desinversió futura.
El paper fonamental de l'assessorament financer
Un tema crucial en la jornada va ser l'assessorament financer. Matilla va emfatitzar que comptar amb un expert en finances, especialment un amb experiència en l'assessorament a esportistes, és clau per prendre decisions informades. I així assegurar que el pla financer sigui adequat per a cada cas.
La visió de llarg termini, la diversificació i l'aprofitament de l'interès compost són fonamentals per gestionar correctament el patrimoni al llarg del temps.