Dona sorpresa mirant el telèfon amb logotip de l'Agència Tributària i bitllets d'euro.

Sorpresa en els contractes de lloguer: Hisenda aclareix qui ha de pagar aquest impost

Hisenda posa fi al dubte: això diu la llei sobre qui ha de pagar l'impost que apareix en contractes de lloguer

En els últims mesos, el debat sobre els lloguers ha crescut a causa de recents modificacions en la normativa. Molts llogaters han començat a notar que en els contractes apareix una nova càrrega que abans no es mencionava amb tanta freqüència. Es tracta de l'IBI, un impost del qual es parla cada vegada més, però que encara genera molts dubtes.

Algunes persones han trobat en els seus contractes clàusules que indiquen que han de fer-se càrrec d'aquest tribut. Una cosa que abans solia ser responsabilitat del propietari. Però, què és realment l'IBI? Hisenda explica en detall la seva importància, com es calcula i què passa si no es paga.

Una dona amb una lupa a la mà, un signe d'advertència i un cartell de
Els inquilins tenen dubtes sobre si els correspon el pagament d'aquest impost | Europa Press, Pixelshot, catalunyadiari.com

IBI: Per compte del propietari o del llogater? Hisenda parla

L'Impost sobre Béns Immobles (IBI) és un tribut municipal que han de pagar tots els propietaris d'immobles a Espanya. Aquest impost grava la possessió d'un habitatge, un local o un terreny i varia segons la localitat en què es troba el bé. L'ajuntament de cada municipi és l'encarregat de fixar la quantitat a pagar, utilitzant com a base el valor cadastral de l'immoble.

Tradicionalment, el pagament de l'IBI ha recaigut en els propietaris, però amb els canvis en la llei de lloguers, alguns contractes ara inclouen una clàusula que traspassa aquest cost al llogater.

Hisenda ho ha deixat ara ben clar. Si bé la normativa no exigeix que el llogater ho pagui, l'arrendador i l'arrendatari poden acordar-ho per contracte. Aquest detall ha generat confusió, ja que molts desconeixien que el pagament de l'IBI podia ser negociable dins d'un lloguer.

Un home amb expressió de confusió es grata el cap davant d'un logotip d'Hisenda en una oficina.
Sobretot, actualment, sorgeix el dubte sobre qui ha de pagar aquest impost | Europa Press, andres barrionuevo lopez, catalunyadiari.com

Impost sobre Béns Immobles: conseqüències de no pagar-lo

L'import de l'IBI depèn de diversos factors, entre ells, la ubicació de l'habitatge i el coeficient que apliqui cada ajuntament. En ciutats com Madrid o Barcelona, l'IBI sol ser més alt que en altres municipis per els valors cadastrals i les polítiques fiscals locals. Encara que no hi ha un import fix per a tot el país, els pagaments poden oscil·lar entre 200 i 1.000 euros anuals, depenent del tipus d'immoble.

Un home gestiona bitllets d'euros, i al cercle, el logotip d'Hisenda
Hisenda especifica les conseqüències de no pagar l'impost | Ptnimages, Europa Press

No pagar l'IBI pot comportar conseqüències serioses. Si el propietari és qui ha de pagar-lo i no ho fa, l'ajuntament pot imposar sancions i fins i tot embargar la propietat en casos extrems. Si el llogater ha acceptat pagar l'IBI en el seu contracte i no ho fa, pot enfrontar-se a problemes legals amb el propietari, arribant a rescindir el contracte de lloguer.

L'IBI és un impost fonamental per al manteniment dels municipis, ja que la seva recaptació es destina a serveis públics com enllumenat, neteja i seguretat. Per això, és crucial que tant propietaris com llogaters entenguin bé el seu funcionament i revisin amb atenció el contracte abans de signar.