La Terra continua sent un lloc ple de misteris. Malgrat els avenços en tecnologia i ciència, la natura encara és capaç de sorprendre'ns. Les recents troballes de la NASA al Mar Caspi han deixat atònits a geòlegs i astrònoms per igual.
En aquesta ocasió, el protagonisme recau en una illa que va aparèixer de forma sobtada després de l'erupció d'un volcà de fang i que, tan ràpid com va emergir, es va desvanir. Aquest fenomen, conegut com l'‘illa fantasma’, mostra com són d'imprevisibles els processos geològics.
Quin és l'origen de la misteriosa ‘illa fantasma’ al mar Caspi?
La història comença el 2023, quan el volcà de fang Kumani Bank, situat a 25 quilòmetres de la costa est de l'Azerbaidjan, va entrar en erupció. L'explosió va expulsar fang, gasos i sediments a la superfície, creant una illa d'uns 400 metres de diàmetre, coneguda com a Chigil-Deniz.
El fenomen va ser detectat pels satèl·lits Landsat 8 i 9 de la NASA. Aquests dispositius, equipats amb avançats sistemes d'imatges, van permetre observar com el banc submarí del volcà començava a emergir. Per al 14 de febrer de 2023, ja era visible una massa de terra acompanyada d'una ploma de sediments a l'aigua.
Encara que inicialment semblava estable, l'illa va començar a erosionar-se ràpidament. Segons imatges satel·litàries preses entre 2023 i finals de 2024, l'illa va perdre gran part de la seva superfície. Això va demostrar que, igual que altres formacions anteriors del Kumani Bank, aquesta també estava destinada a desaparèixer.
No és la primera vegada que succeeix quelcom similar en aquesta regió, ja que aquesta compta amb un historial de fenòmens similars. Des de 1861 s'han registrat almenys vuit erupcions al Kumani Bank, cadascuna generant illes transitòries. Algunes han durat mesos, mentre que altres han persistit anys abans de ser destruïdes per l'acció de l'onatge i dels corrents marines del Mar Caspi.
Volcans de fang, un fenomen fascinant i perillós
Els volcans de fang són un fenomen geològic únic i poc conegut. Solen formar-se en regions amb tectònica activa, com l'Azerbaidjan, que compta amb més de 300 volcans d'aquest tipus. Aquests volcans expulsen fang i gasos inflamables com el metà, generant de vegades espectacles de flames visibles des de grans distàncies.
En el cas del Kumani Bank, avui dia encara no se sap si l'erupció del 2023 va produir flames, encara que les anteriors sí que ho van fer. Aquestes erupcions són difícils de predir, ja que depenen de múltiples factors com activitat sísmica, emissió de gasos i deformació del sòl.
La NASA continuarà monitorant aquesta zona a través dels seus satèl·lits. Encara que el destí de l'‘illa fantasma’ ja està segellat, la seva aparició ofereix valuosa informació sobre els processos geològics.
El misteri d'aquestes illes temporals reflecteix la força de la natura, i també la necessitat de continuar explorant i estudiant el nostre planeta. En llocs com el Mar Caspi, alguns dels secrets de la Terra encara estan per descobrir.