La comunitat meteorològica ja ho dona pràcticament per fet: el fenomen de La Niña tornarà aquest hivern a l’oceà Pacífic. Així ho indiquen les últimes previsions, que apunten a una alta probabilitat que aquest esdeveniment domini bona part de la tardor i l’hivern de 2025-2026. Tot això amb conseqüències directes sobre el clima en diverses regions del planeta, inclosa Europa i, per tant, Catalunya.
Si bé l’impacte de La Niña és objecte de debat, els registres mostren que a Catalunya podria portar un hivern més fred de l’habitual. I també podria regalar el més esperat per a molts, més nevades. La Niña és un fenomen oceànic-atmosfèric caracteritzat per temperatures de l’aigua del Pacífic equatorial més fredes del normal.

No és la primera vegada que arribaria la força de La Niña a l’hivern de Catalunya.
Aquesta situació altera els patrons de circulació atmosfèrica global. Els seus efectes més coneguts es manifesten amb força a Amèrica, però també pot influir en el clima europeu durant els mesos més forts d’hivern. El repàs de les dades revela una correlació entre hiverns amb presència de La Niña i episodis freds o nevades destacades a Catalunya.
- 1985 i 1986: dos hiverns molt freds i amb abundants nevades, inclosa una històrica entrada d’aire siberià.
- 1999-2000: La Niña va portar nevades primerenques i acumulacions notables al Pirineu.
- 2012: una altra Niña, una altra siberiana històrica.
- 2018: últim hivern realment contundent pel que fa a fred i neu a la regió.
- 2020-2022: sota la influència de La Niña, es va produir el temporal Filomena, que va deixar una nevada històrica a bona part d’Espanya, inclosa Catalunya.
En contrast, els anys dominats per El Niño (el fenomen oposat, amb aigües del Pacífic més càlides) tendeixen a mostrar hiverns més suaus i secs. Amb el retorn de La Niña, creixen les esperances que l’hivern sigui més propici per als episodis de fred intens a Catalunya. Tanmateix, els experts insisteixen que es tracta de possibilitats, no de certeses.

Encara queden molts mesos per confirmar.
I és que, com sol passar, el comportament del clima depèn de múltiples factors, i La Niña és només una peça del trencaclosques. A més, s’està seguint de prop l’anomalia de temperatura al mar Mediterrani, que actualment mostra valors molt elevats. Aquesta anomalia, combinada amb el patró atmosfèric hivernal, podria augmentar el potencial de fenòmens intensos.
Tot i que encara queda molt per confirmar, el retorn de La Niña representa, per a molts, la gran notícia possible de cara a l’hivern. Aquest anunci augura una major probabilitat de fred i neu, quelcom que els darrers anys ha estat escàs a les nostres latituds. Cal esperar, però si la història es repeteix, Catalunya podria viure un hivern més blanc de l’habitual.