Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Desarticulada una banda de colombians que robava en pisos duplicant les claus

S'han detingut deu persones en diversos municipis de Barcelona | Les víctimes sempre eren ciutadans xinesos per la seva «desconfiança» a l'hora de denunciar, que complicava la investigació

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una banda liderada per quatre colombians que s'havien especialitzat en el robatori en cases fent duplicats de claus. S'han detingut deu persones, set homes i tres dones, tot de nacionalitat colombiana, d'entre 23 i 57 anys a Barcelona, a l'Hospitalet de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Palau i Solità i Plegamans; els quatre líders de la banda han ingressat a presó. Des del mes de març d'aquest 2018 que els Mossos anaven darrere d'aquest grup després d'haver sabut que diversos ciutadans xinesos havien sigut víctimes d'uns curiosos robatoris a casa seva.  Els hi havien entrat a robar però sense deixar cap mena de rastre a la porta.  Semblava que haguessin entrat amb la clau. I així va ser. Estirant el fil, i després d'identificar alguns dels membres de la banda en controls de seguretat ciutadana, els investigadors de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) van poder arribar fins a tots els integrants de la banda.

Elaborat procés per entrar als pisos sense deixar rastre

El modus operandi del grup, molt ben organitzat i professionalitzat, es dividia en diverses etapes, que anaven cremant a poc a poc. En un primer moment tres dels integrants de la banda escollien un bar, sempre regentat per ciutadans de nacionalitat xinesa. Hi entraven, i mentre prenien una Coca-cola, analitzaven el bar i localitzaven el què realment volien: les claus dels propietaris. Un dels tres distreia al cambrer i un altre robava les claus.  Just sortir del bar anaven a una ferreteria i feien un duplicat de totes les claus i tornaven, molt ràpid, les claus als seus propietaris. Si tot anava tal com preveien, ningú havia notat res i ells ja tenien les claus de casa de la seva propera víctima.

Un dels integrants de la banda, fent el duplicat d'una de les claus robades.
Un dels integrants de la banda, fent el duplicat d'una de les claus robades. | CatalunyaDiari.cat

Els integrants de la banda iniciaven, llavors, un seguiment «amb mètodes molt professionals, semblant a vigilàncies policials», tal com ha detallat l'inspector Jordi Ollé, cap de l'àrea de Patrimoni de la DIC, per saber on vivien els propietaris del bar. Quan tenien localitzat el pis hi feien vigilàncies per saber els horaris de tothom qui hi vivia i finalment, es feia una prova de claus. S'entrava a la finca pel portal per provar les claus i es pujava fins al pis per fer el mateix, comprovar que la clau funcionava. Era llavors quan la banda deixava «refredar» el robatori, entre un o dos mesos, i passat el temps, també amb una gran tasca de contra vigilància, assaltaven el pis.

Els deu integrants de la banda tenien tots les seves responsabilitats. Un d'ells, un home colombià de 40 anys, n'era el líder, seguit de tres persones més, també colombians, que eren els altres caps de la banda. Els altres sis, i alguns altres que entraven i sortien de l'entramat criminal, s'encarregaven de feines de menys responsabilitat.  El dia del robatori la banda instal·lava punts de vigilància al bar o restaurant de les víctimes per vigilar-los i comprovar que no anirien cap a casa. També es feia vigilància a l'exterior del pis. I finalment s'entrava. L'inspector Ollé creu que alguns dels detinguts havien format part de les forces policials en el seu país d'origen, per les treballades tècniques de seguiment, comparables a les que fa servir la policia: seguiments, cotxes amb vides tintats, etc.

Els lladres van assaltar, com a mínim, vuit pisos

Durant els mesos que han durant les investigacions els Mossos han pogut acreditar la participació dels lladres en vuit robatoris consumats a Barcelona, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, el Prat de Llobregat i Gavà i d'haver-ne intentat tretze més a diversos municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona, els investigadors dels Mossos també han imputat als detinguts un presumpte delicte de pertinença a organització criminal. Va ser a l'inici de la investigació que els investigadors van poder comprovar que estaven davant d'un grup criminal molt organitzat i amb rols clars i es va judicialitzar la investigació al jutjat número 11 de Barcelona, que n'ha seguit les evolucions fins al passat 11 de juliol quan els investigadors, amb el suport d'agents de l'ARRO dels Mossos, van assaltar els pisos dels lladres.

Una de les membres de la banda, detinguda pels Mossos d'Esquadra.
Una de les membres de la banda, detinguda pels Mossos d'Esquadra. | CatalunyaDiari.cat

Es van fer entrades en diversos municipis del Barcleona on es van poder detenir les deu persones, totes de nacionalitat colombiana i d'entre 27 i 53 anys. En els escorcolls als pisos dels integrants del grup criminal els Mossos van poder recuperar més de 4.000 euros, una dotzena de rellotges, més d'una trentena de jocs de claus, una dotzena de joies d'or i bosses de mà d'alta qualitat; alguns d'aquests objectes s'han pogut retornar a les persones que en van denunciar el seu robatori. 

L'objectiu, els ciutadans xinesos

La tècnica de la clau falsa no és habitual, però segons els Mossos d'Esquadra hi ha altres bandes que s'estan investigant que també la fan servir, a Catalunya i a la resta de l'Estat espanyol. L'inspector Ollé ha explicat a CatalunyaDiari que amb la desarticulació d'aquesta banda no erradicarà aquest tipus de delictes, però també ha explicat que els robatoris amb força a domicilis és una de les prioritats del cos i és per això que va encarregar la investigació del cas a un dels grups més resolutius de la seva unitat central, la de Multireincidents. Als detinguts, quatre dels quals han entrat a presó, els Mossos els hi imputen un delicte de robatori amb força. Tot i que no van arribar a forçar la porta, robar les claus i entrar en un domicili amb les claus robades o duplicades, el Codi Penal ho considera un delicte de robatori amb força, que té una pena superior a un robatori sense força.

Un dels fets que va fer estirar el fil de les investigacions van ser les diverses denúncies que havien rebut per fets similars ciutadans xinesos que eren propietaris de bars o de restaurants a l'àrea metropolitana de Barcelona. Totes les víctimes d'aquesta banda són ciutadans de nacionalitat xinesa. Ollé assegura que els colombians escullen aquesta comunitat per les dificultats que això generen en la investigació per part de la policia.  Tot i que alguns han denunciat, els xinesos instal·lats a Catalunya són molt reticents a presentar denúncia davant de la policia, ja que creuen que és una pèrdua de temps. Una comunitat molt tancada que evita entrar en el sistema policial i judicial català també per desconfiança i per, segons l'inspector que ha liderat la investigació, per «vergonya» d'haver sigut víctima d'aquest tipus de robatori. Des dels Mossos d'Esquadra s'ha fet una crida a la comunitat xinesa per denunciar tots els robatoris que són víctimes per poder actuar i desarticular la banda.

Agents de l'ARRO dels Mossos assaltant un dels pisos dels lladres colombians.
Agents de l'ARRO dels Mossos assaltant un dels pisos dels lladres colombians. | CatalunyaDiari.cat

Segons ha detallat l'inspector Jordi Ollé, la majoria dels robatoris es feien per robar joies i diners en metàl·lic, però no es té la hipòtesi que els lladres triessin les víctimes per ser propietaris de bars o restaurants i poguessin tenir diners en efectiu a casa. Si bé en un dels assalts els lladres es van poder fer amb 120.000 euros, la majoria de robatoris els diners que s'havien emportat era una quantitat que rondava els 5.000 euros.  Aquests diners acabaven enviats a Colòmbia on eren administrats per familiars dels lladres que han pogut detenir els Mossos d'Esquadra a Barcelona.