Deu afectats en un incendi en un edifici ocupat a Sagrera

Els Bombers de Barcelona han rescatat tres ocupants que s’havien refugiat a la teulada i un que hi havia a l’interior de l’edifici

Un incendi ha afectat la planta baixa de la Torre del Fang, al carrer del Clot amb Espronceda, al barri de la Sagrera. L’edifici, de caràcter medieval, estava ocupat des de feia mesos. El SEM ha hagut d’atendre deu persones, set de les quals amb ferides lleus que han estat traslladades a l’hospital, i les altres tres han rebut l’alta «in situ».

Els Bombers de Barcelona han rescatat tres dels ocupants, que s’havien refugiat al terrat. Una altra persona, que es trobava a l’interior de l’edifici, ha estat rescatat pels Bombers, que ‘han vist obligats a tallar una reixa per accedir-hi.

Fins al lloc dels fets s’hi ha desplaçat deu dotacions dels Bombers de Barcelona i deu ambulàncies del Servei d’Emergències Mèdiques. La Guàrdia Urbana ha hagut de fer talls de trànsit puntuals per facilitar les feines d’extinció de l’incendi.

Els veïns denuncien la degradació de l’espai

La Torre del Fang és un edifici d’origen medieval, de propietat municipal que fa anys que està abandonat. Els veïns fa mesos que  denuncies que hi ha persones que l’ocupen i que s’està degradant. Un dels veïns de la zona ha confirmat al mitjà digital ‘betevé’ que «fa temps que la gent ve a dormir a l’edifici durant la nit i inclús hi fan fogueres».

El president de l’Associació de Veïns de Sant Martí Toni Santo, assegura que  l’edifici no és estable, ja que es troba col·locat, per una part, sobre el túnel de l’AVE i per una altra sobre terra fixa, el que fa que la Torre del Fang sigui estructuralment perillosa. A més, aquestes mateixes obres van estar a punt de fer desaparèixer l’edifici, que es va salvar gràcies a la pressió veïnal.

Interior de la Torre del Fang que porta mesos ocupada
Interior de la Torre del Fang que porta mesos ocupada | ACN

 

A l’espera de ser desallotjat

Quan es va conèixer l’ocupació, a la primavera, es va demanar a les persones que hi vivien que desallotgessin l’edifici.  Davant de la negativa dels ocupants l’octubre del 2018 se’ls va lliurar la notificació administrativa del desnonament de la finca. Aquest pas tampoc va tenir cap efecte, i el consistori va iniciar la via judicial per desallotjar-lo.

Fa escassos dies el consistori va rebre l’ordre judicial i ja s’ha notificat als ocupants la recuperació de la Torre del Fang per part de l’Ajuntament. Segons ha confirmat la regidora del districte, Laia Ortiz, estava previst fer el desnonament a principis de la setmana vinent.

Futurs usos per l’edifici

Ortiz ha explicat que al novembre  es va iniciar una taula de treball amb els representants dels diferents grups municipals de districtes i amb veïns per tractar els usos de futur de l’edifici. Es preveu que la taula s’allargui fins al mes de març, moment en què es decidirà que fer amb la Torre del Fang.

La regidora del districte reconeix que la singularitat de l’edifici dificulta la realització de certes activitats. Es tracta d’un immoble protegit com a Bé Cultural d’Interès Local i per tant les obres que s’hi poden fer «estan limitades per llei».