A Catalunya hi ha 107 dones en risc de ser assassinades per les seves exparelles

N'hi ha 11 que tenen un risc «molt alt», segons la policia catalana | Els Mossos protegeixen les dones amb vigilàncies a casa seva

Els Mossos d'Esquadra protegeixen 107 dones per risc entre «mitjà», «alt» o «molt alt» de ser assassinades per les seves parelles o exparelles.  Són les dades que ha fet públiques la caporala Andrea García, la cap del Grup Central d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra, en el marc del Dia Internacional contra la Violència de Gènere que es commemora aquest 25 de novembre.

D'aquestes 107 dones que han de ser protegides pels Mossos per evitar que els seus excompanys sentimentals les agredeixin n'hi ha onze a tot el país que estan en «risc alt», que, segons explica la caporala, segons els indicadors de risc, tenen un risc clar de patir la darrera etapa de la violència masclista, és a dir, de ser assassinades. Aquestes onze dones reben protecció gairebé les 24 hores amb tècniques de vigilància policial que permeten fer-ne acompanyaments, vigilàncies al domicili o al lloc de feina.

Proteccions a casa, als desplaçaments i a la feina

Segons ha explicat Andrea García, aquestes proteccions es dissenyen segons les necessitats de cada víctima i són preparades per unitats especials de la policia catalana que després instrueixen a les unitats de seguretat ciutadana que s'encarregaran de les proteccions a les dones. Segons el grau de risc, el nivell de protecció es va modulant.  N'hi ha quinze que tenen, segons els barems de risc del Grup Central d'Atenció a la Víctima, que tenen un risc «alt» i més de 80 que tenen risc «mitjà».

Aquesta categorització de riscos es fa amb uns informes i uns qüestionaris que contesta la víctima i que es va modulant durant el temps. Alguns cops, no cal que s'hagin produït amenaces reals, que serien ja un delicte per si soles, sinó que s'analitzen les circumstàncies que s'han viscut fins al moment o els antecedents del presumpte agressor. En cas d'un delicte, com una amenaça, l'home pot ser detingut i entregat a l'autoritat judicial, que també aplicaria mesures cautelars per la seva banda.

Proteccions judicials: Més de 7.000 ordres d'allunyament

A més d'aquestes proteccions policials, que són les més intenses, també hi ha 7.761 dones que reben protecció de caràcter judicial, unes mesures, algun cop cautelars, que el jutge pot aplicar sigui abans del judici o com a condemna substitutòria després del judici, i que van des d'ordres d'allunyament a polseres de vigilància. D'aquesta manera, de manera telemàtica, la policia pot saber la situació de l'agressor i saber si s'acosta a la víctima. En aquests casos, a diferència de les proteccions policials, són mesures judicials i els Mossos només actuen si hi ha un trencament de condemna, és a dir, si l'agressor s'acosta a la víctima.

Només una de les sis víctimes mortals de 2018 tenia protecció

De les sis dones assassinades per violència masclista a Catalunya aquest any 2018 només una disposava de protecció, en aquest cas, de caràcter judicial i no policial.  La dona assassinada pel seu exmarit a Sant Joan les Fonts, a la Garrotxa, que va ser morta d'un tret al cap al mig del carrer, quan passejava amb les seves dues filles, tenia vigent una ordre d'allunyament de la seva exparella.

Les altres cinc dones mortes a Catalunya no havien denunciat amb anterioritat als seus botxins ni tenien cap mena de protecció judicial. En quatre d'aquestes cinc, segons ha explicat la caporala en cap del Grup Central d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra, Andrea García, a posteriori, en la investigació del crim,  l'entorn sí que va posar en relleu cert «malestar» en la parella, però en cap cas van poder provar agressions prèvies.

L'entorn ha de ser clau per detectar les agressions

La caporala, però, alerta, que no tenir coneixement d'aquestes agressions no significa que no s'haguessin produït i destaca la importància de l'entorn per detectar les conductes de risc que poden portar a una agressió o fins i tot al feminicidi. Amigues, germanes o mares, alguns cops, segons explica Andrea García, tenen informació que no faciliten a la policia per no trair la confiança de la víctima, i no és fins que és massa tard i que la situació és irreversible que ho expliquen als Mossos d'Esquadra.