Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Efectius de la UME treballant en l'incendi de Navalacruz el 15 d'agost

10.000 hectàrees cremades i desallotjaments en el pitjor incendi de l’estiu a Espanya

L'origen de l'incendi va ser un vehicle que es va cremar per una avaria

Més de 10.000 hectàrees cremades converteixen l'incendi de Navalacruz, a Àvila, en el pitjor des que va començar l'estiu. L'onada de calor dels últims dies ha afavorit un clima extremadament sec i calorós perfecte per a l'avanç de les flames. Segons les últimes dades, gairebé un miler de persones han hagut de ser desallotjades per la proximitat del foc i el fum.

L'incendi es va originar dissabte passat a prop de la carretera N-502, entre Navalacruz i Cepeda de la Mora. De fet, la principal hipòtesi és que la causa del foc va ser l'avaria mecànica d'un cotxe, que va fer que es cremés i que es podria haver produït per la calor.

Cap a les onze del matí el foc del cotxe va passar a la vegetació més propera, i a partir d'aquí ha evolucionat fins a convertir-se en el monstre actual. Avui, a primera hora, el perímetre de l'incendi era d'uns 40 quilòmetres.

Fins a 500 bombers segueixen treballant en l'extinció del foc, que continua descontrolat. També s'han mobilitzat diversos mitjans materials com hidroavions fins a la zona. I en declarar-se el nivell 2 de perillositat també s'hi han desplaçat 150 efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME).

L'avanç de les flames ha provocat l'evacuació de diversos nuclis urbans. Robledillo, Riofrío, Sotalbo, Solosancho, Sobledillo i Villaviciosa són alguns dels nuclis afectats. Els veïns han estat reallotjats al Centre d'Usos Múltiples Carlos Sastre i al Centre de Congressos i Exposicions Llenç Nord d'Àvila.

La perillositat de l'incendi va anar augmentant amb el pas de les hores fins que les flames van arribar a l'entrada d'alguns pobles. «El foc va passar la serra per sobre», assegura un dels desallotjats a 'El Mundo'.

«Fins que ens han desallotjat, no ha passat ningú per allà; ha estat un abandonament tota», critica el veí. Lamenta que han estat els veïns els que han actuat de tallafocs per a evitar que les flames arribessin al poble. Per sort, han aconseguit mantenir el foc a ratlla i les cases no han patit danys, tot i que els voltants de la vila ara són cendra.

«La serra és un desastre, està completament cremada», assegura aquest veí, que critica la deixadesa de la zona. Segons explica, des que era petit està acostumat a veure l'entorn natural sec.

L'incendi que afecta la província d'Àvila s'ha fet tan gran que el núvol de fum ja ha arribat fins a Madrid. Molts habitants de la capital d'Espanya han publicat a les xarxes socials fotos i vídeos del núvol arribant a la ciutat.

A Àvila fa hores que veuen com el fum de l'incendi arriba a la ciutat. De fet, l'olor de fum ha estat constant durant les últimes hores a la capital avilesa. Aquesta enorme columna de fum ha obligat a tallar diverses carreteres, com l'AV-900, entre el km 7.500 i el 27.500.

Un segon incendi a Àvila

Els pitjors presagis es van confirmar al llarg de dissabte amb l'aparició d'un segon incendi a Àvila. Va afectar principalment El Raso, tot i que afortunadament evoluciona de manera molt diferent.

Va arribar a situar-se al nivell 2 de perillositat, però ja ha baixat a nivell 1 en una escala de 0 a 3. Tot i així, segons l'alcalde del municipi, Carlos Montesino, l'incendi continua actiu i ja ha cremat 280 hectàrees de muntanya baixa.

De moment es desconeix l'origen d'aquest segon incendi, que es va produir dissabte al voltant tres quarts de sis de la tarda. Aquella mateixa nit es van desallotjar nou habitatges i el foc va cremar una nau i quatre d'aquests habitatges.

Es van produir tres incendis més a Piedralaves, Casavieja i La Parra, que van quedar controlats o extingits el mateix dissabte.