Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla obert d'un grup d'alumnes de l'escola Eiximenis arribant a la plaça de Josep Pla de Girona

Més de 17.000 famílies s'adhereixen a la demanda de jornada contínua a les escoles catalanes

Afirmen que la petició té «més sentit que mai» per la Covid-19

Pla obert d'un grup d'alumnes de l'escola Eiximenis arribant a la plaça de Josep Pla de Girona
Pla obert d'un grup d'alumnes de l'escola Eiximenis arribant a la plaça de Josep Pla de Girona | ACN

Més de 17.000 famílies s'han adherit durant els primers dies del curs escolar a la demanda de la Plataforma Volem Jornada Contínua a Catalunya «per poder decidir lliurement l'horari escolar dels infants». Segons ha informat la Plataforma, el moviment, nascut el 2016, ha agafat «una gran embranzida" en les darreres dues setmanes amb la creació de grups de famílies arreu del territori.

Actualment hi ha 84 grups a diferents municipis. La proposta demana passar d'un horari fix de 9.00 hores a 16.30 hores a un horari lectiu continuat de 9.00 hores a 14.00 hores i un horari de menjador, per als que ho desitgin, de 14.00 hores a 16.30 hores. Una proposta que defensen «cobra més sentit que mai» aquest curs per la situació sanitària provocada per la Covid-19.

En aquest sentit, la Plataforma ha defensat que és necessari reduir el nombre de desplaçaments i l'afluència de persones a les entrades i sortides dels centres, així com als menjadors escolars.

 

La nova reforma educativa que prepara el govern espanyol

El govern espanyol està preparant la nova reforma educativa. Aquesta futura llei d'Educació té com a objectiu principal substituir la Llei Wert i tornar al repartiment competencial anterior. D'aquesta manera, el govern decidirà el 55% de l'horari a les autonomies amb llengua cooficial i el 65% a la resta de regions. Així, la resta de temari serà completat pels governs regionals.

Una de les principals novetast d'aquesta nova reforma educativa i que crida més l'atenció és que no es pugui repetir curs més de dues vegades durant l'escolarització, una a Primària i una altra a Secundària. Ara és diferent perquè es permet repetir dues vegades a Primària i dues a l'ESO, per tant, un total de quatre.

D'altra banda, es vol que l'educació afectivo-sexual tingui un paper important en tots els centres públics, privats i concertats. Una mesura orientada a fomentar la igualtat entre els alumnes des de l'infància. També cal destacar que el govern espanyol demanarà una distribució més equilibrada dels alumnes amb necessitats de suport educatiu, amb l'obligació de portar aquests infants als col·legis concertats. 

A hores d'ara, el govern espanyol no té previst una reducció de les ràtios de les escoles tal com demanava la comunitat educativa, amb Podem al capdavant. L'executiu ho defensa assegurant que és una competència que ja es troba reconeguda per les comunitats autònomes i que no hi ha necessitat.