Imatge d'un vehicle dels Bombers de la Generalitat al barri de Bonavista

Els incendis en habitatges a Catalunya ja superen les xifres prepandèmia: 18 cada dia

Segons els Bombers, la principal causa d'aquests focs es deu als descuits

Els incendis en habitatges tornen a estar a nivells de 2019, segons les dades dels Bombers durant els tres primers mesos de 2022. En aquest sentit, aquestes dades van caure un 13% durant el 2020 a causa de la pandèmia, un fet que el cos d'emergències atribueix al fet d'estar més a casa, que va generar «més control» per part de la població, alhora que es podia evitar més ràpidament la propagació.

Pel que fa a les hores en què se solen produir els incendis, els pics més importants es produeixen al matí-migdia i al vespre. En aquest sentit, des de les set del matí fins a les dues del migdia, el nombre de serveis va creixent cada hora i després cau durant la tarda. Al vespre entre les vuit i les nou, coincidint amb l'hora de sopar, es torna a incrementar la xifra de focs en habitatge.

Els descuits, principal causa dels incendis

En aquest sentit, els Bombers de la Generalitat asseguren que la principal causa d'incendis en habitatges són els descuits o la falta de manteniment de les instal·lacions elèctriques, motiu pel qual demanen a la ciutadania «precaució». En aquest sentit, el cos d'emergència recomana visitar la pàgina web del Departament d'Interior, on es detallen els consells per prevenir un foc en un habitatge.

Així mateix, la web també explica com s'ha d'actuar en cas d'incendi en un edifici, amb la recomanació clau de tancar les portes de les estances i impedir que el fum circuli. Els Bombers també recomanen la instal·lació de detectors de fum, per tal d'alertar ràpidament del foc.

A Catalunya, cada dia hi ha 18 incendis en habitatges

Segons les dades dels Bombers, fins al passat 15 de març, a Catalunya hi ha hagut 1.334 incendis en edificis, una xifra de 18 cada dia. Aquestes dades evidencien que s'han superat les xifres del 2019, l'any previ a la pandèmia, quan se'n van registrar una mitjana de 16 incendis en edificis cada dia. La comarca catalana amb més fosc en habitatges és el Vallès Occidental, que fins al 15 de març n'ha registrat 178.

Per sobre dels 100 incendis registrats durant el 2022, també hi ha el Baix Llobregat (111), el Vallès Oriental (107) i el Maresme (103). A l'altra banda, hi ha la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Priorat i la Conca de Barberà, on els Bombers només han actuat en cinc ocasions per apagar un incendi en un habitatge. Pel que fa a la comarca amb menys incidències és l'Alta Ribagorça, amb només dues.