Més de 250 mossos volen canviar de cos. Una allau d'agents han sol·licitat el trasllat a la Guàrdia Urbana de Barcelona i de Lleida, després que es convoquin places interadministratives a les dues capitals de província. Concretament, als 71 llocs hi opten 262 mossos. Des dels sindicats afirmen que les raons principals d'aquest desig són la dificultat que actualment tenen de canviar de destí i el desgast provocat per les condicions econòmiques i laborals de què disposen.
El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, va enviar una carta als membres del cos després de ser nomenat nou cap. En ella parla de la situació de la majoria de mossos que volen el trasllat: «Hem passat de canviar de destinació cada any a tenir moltes dificultats per arribar on volem anar o sortir d'allà on som», explica. Tal com informa el diari 'Ara', Sallent descriu una realitat que coneixen perfectament els agents dels Mossos que treballen lluny de casa seva i que fa temps que, sense èxit, s'hi volen acostar.
Abans era al revés
Segons el portaveu del sindicat Fepol, Toni Castejón, aquesta situació s'allunya molt a la de fa uns anys: «Fa uns 15 anys era al revés: els policies locals venien als Mossos. Ara la majoria dels cossos locals superen els Mossos en les condicions, com els sous i les pagues per les hores extres, les nits i els festius. A part d’això, si ets de Girona i tens la plaça de mosso a Barcelona, és molt difícil que hi puguis tornar», assegura.
La Guàrdia Urbana de Barcelona ha convocat per a policies 60 places i ha rebut 323 aspirants, que són agents dels Mossos, de cossos locals o de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil destinats a Catalunya. Pràcticament la meitat, 144, són mossos. En el cas de Lleida, el nombre de sol·licituds encara ha estat més accentuat, en proporció. La Guàrdia Urbana de Lleida, que ha convocat 11 places per a policies, han rebut 150 aspirants i més de tres quartes parts, 118, són mossos, segons fonts dels respectius ajuntaments consultades per l''Ara'.
«Se'n van agents amb molta experiència»
El portaveu del sindicat Uspac, Josep Miquel Milagros, explica que, com ja ha passat a Barcelona, a Lleida alguns mossos no només es presenten a les places per a policia sinó també a les d’oposició lliure, de les quals se n’ofereixen més: la capital catalana n’ha convocat 233, i Lleida 20. En aquest cas, però, els agents, com tots els aspirants, han de superar el procés d’oposició amb les diverses proves i el temari. En canvi, en les interadministratives només han de fer les proves d’aptitud, personalitat i competències.
Milagros assegura que «és lamentable que estiguin a punt de marxar desenes de mossos amb una gran formació. Se'n van agents amb molta experiència». Afegeix que la desmotivació és una de les principals causes d'abandonament del cos per entrar a l'empresa privada. Entre el 2013 i el 2019, els Mossos han perdut més de 700 agents, més d’un centenar per any, per les jubilacions i altres motius de baixa. Des del departament d’Interior relativitzen la fuga als cossos locals i la vinculen al fet que hi ha més oferta per la prejubilació als 59 anys. També recorden que ara surt una promoció de 500 nous mossos i que ja n’hi ha una altra de 750 en marxa.
També et pot interessar...
- Centenars de Mossos es volen traslladar a altres cossos policials segons CSIF
- Els Mossos que volen incorporar-se a la Policia Nacional activen la via judicial