L'arribada de Filomena al nostre país ha suposat la irrupció d'activitats quotidianes i ha provocat situacions de crisi allà a on ha arribat. Les condicions de mobilitat que afronta el centre peninsular han causat autèntics desastres com el de Carmen.
Carmen, de Madrid, patia un càncer terminal de pàncrees. La dona es trobava a casa seva, a Parla, quan dissabte al matí va estar a punt de caure al lavabo. No obstant això, la dona de Gustavo, el seu fill, va ajudar-la i va dur-la al llit. «Quan vam dur-la al llit ja estava morta. Va ser terrible, no t'ho pots ni imaginar», comenta el fill de Carmen a 'El Mundo'.
Al vespre, la família va trucar al 112, però després de deu trucades ningú oferia ajuda. Tan sols volien que un metge certifiqués la mort per poder aixecar el cadàver i posar punt final al succés.
Estirada al llit conservada per les temperatures de Filomena
31 hores després, la família continuava esperant un metge. «No hem encès la calefacció... Imagina't amb el fred que fa. Ella segueix a la seva habitació, estirada amb la seva bata, amb les finestres obertes. I nosaltres vetllant, gelats, al saló. La situació és un malson», explica Gustavo.
En un acte desesperat, decideixen anar a una funerària de Parla per intentar buscar una solució. Els professionals de l'empresa de defuncions van anar fins al domicili, on ells mateixos van trucar al 112 per portar a la dona al tanatori i que un sanitari certifiqués la seva mort des de la localització.
No obstant això, el centre d'atenció a emergències va manifestar que seria un procés terriblement caòtic, que no es podia canviar la direcció. «Nosaltres hem intentat tenir molta paciència, però això ha estat desolador. En cada trucada ens han dit una cosa diferent, ha estat catastròfic. Una descoordinació absoluta», argumenta Gustavo. El fill explica que diumenge a la nit, la Policia li confirma que no creuen que puguin accedir al seu habitatge per les condicions de la carretera.
«Quan els vaig proposar un metge per confirmar la defunció em van penjar»
La situació més indignant va passar a mig matí de diumenge. Quan Ana, parella de Gustavo, comunica als operatius de la Policia que compten amb un metge per dur a terme el tràmit, i els deixen tirats. «La Policia Local, a la qual havíem anomenat prèviament i disposaven de vehicles preparats, ens havien ofert la possibilitat de desplaçar a algun metge si el trobàvem. Quan els vaig proposar aquesta solució em van penjar», assegura Ana.
Diumenge a les 20:30 hores des del Summa 112 els comuniquen que una unitat va de camí i un metge certificarà la mort de Carmen. La parella assegura que volen «ser comprensius, de moment no sabem el que farem. Ara només volem enterrar a la meva mare», conclou Gustavo.
A les 21:30 de diumenge el metge entra per la porta del domicili i confirma la mort de Carmen. Per part dels serveis d'emergència comuniquen que des de dissabte s'han atès més de 8.900 trucades en situació crítica. La majoria de recursos s'havien mobilitzat per atendre persones amb ictus, parades cardiorespiratòries o parts.
Fonts de l'organisme comuniquen que la majoria de metges es van mobilitzar durant el dia de diumenge per certificar aquestes morts pendents, conscients de la dura situació que suposava per a les famílies.