Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El calvari de Godofredo per saber com va morir la seva mare a Barcelona

Un accident a l'avinguda de la Zona Franca li va causar ferides per tot el cos el mes de febrer i aquest mes de juliol va acabar morint | El seu fill ha iniciat una batalla per saber què va passar

Godofredo García davant de la comissaria dels Mossos d'Esquadra.
Godofredo García davant de la comissaria dels Mossos d'Esquadra. | Guillem RS

 

Com cada setmana, la Pilar Peñalver havia de travessar l'avinguda de la Zona Franca pel pas de zebra de la cantonada amb carrer de Foneria. Ho havia de fer per anar a comprar al Mercat de la Marina. Era el 15 de febrer de 2018, al voltant de les nou del matí. Ella, de 87 anys, va travessar aquesta avinguda de sis carrils, entre els de direcció muntanya i els de direcció mar, i va rebre l'impacte, segons alguns testimonis, d'una furgoneta blanca.

En l'atropellament també s'hi va veure implicat un ciclista. Tot semblava un accident dels molts que passen en aquesta cantonada, que és considerat un punt negre, però aviat van començar els problemes per la família de la Pilar i els mals de cap pel seu fill, Godofredo, que vivia amb ella i és qui ha iniciat la batalla per saber què va passar realment.  La Guàrdia Urbana deia que es tractava d'una caiguda, es va arxivar el cas i no es va investigar l'accident.

Ferides molt greus que acaben amb la mort

El SEM va atendre la Pilar al lloc de l'accident i la va traslladar, amb pronòstic greu, al Clínic de Barcelona. Va ingressar al box de parats amb, segons es veu al TAC que es realitza a la pacient, amb una forta contusió al cap i altres lesions importants, tenint en compte l'edat de la dona. Segons es detalla en els documents, s'explica als familiars el complicat pronòstic de la seva mare. Finalment, després de mesos d'agonia, la Pilar va morir el 7 de juliol.

Un punt negre de la Zona Franca

Les informacions que tenia la família de la Pilar era que una furgoneta l'havia atropellat. Així ho diuen els documents que el SEM entrega al Clínic i també l'informe que els mateixos tècnics del SEM redacten al lloc dels fets. La furgoneta, però, no es troba per enlloc, tampoc el conductor. És més, en documents als quals ha tingut accés CatalunyaDiari.cat, el departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya, des de la subdirecció general del 112,  es confirma que el dia de l'accident el seu servei de trucades d'emergències va rebre una trucada alertant d'un atropellament per part d'una furgoneta d'una senyora gran a la cantonada entre de Foneria i l'avinguda de la Zona Franca.

Des del 112 es va activar també una patrulla de la Guàrdia Urbana de Barcelona i es va avisar als Bombers de la Barcelona i al cos de Mossos d'Esquadra, que tenen la comissaria de Zona Franca a cinc minuts del lloc de l'accident.

Tenint en compte que no hi havia cap vehicle responsable de l'atropellament que tothom referenciava en els seus documents i també del qual va avisar el ciutadà que va trucar al 112, la família de la Pilar va presentar, quan ella encara era viva, una denúncia per un presumpte delicte de negació de socorrs per part del conductor de la furgoneta que va escapar-se del lloc dels fets.  Si bé en un primer moment els familiars es pensaven que la policia de la ciutat ho investigaria d'ofici, en veure que les investigacions no avançaven, ho van judicialitzar i aquí va ser on es van emportar una important sorpresa.

El germà mort de Pilar Peñalver

La família va demanar a la Guàrdia Urbana de Barcelona un informe sobre l'actuació dels seus agents a l'accident de la seva mare per tal de poder-ho entregar al jutge. En un escrit que remet el cap de l'Oficina d'Informació i Tràmits de la policia de la ciutat a la família s'informa que una patrulla, alertada d'un atropellament, es va dirigir cap al lloc dels fets i que  allà es va comprovar que es tractava d'una «caiguda fortuïta d'una vianant», que així ho van referenciar i que un «germà de la víctima» la va identificar. Per la família aquest fet és impossible. Els germans de la Pilar són morts des de fa anys.

Lloc de l'accident: carrer de Foneria amb avinguda de Zona Franca, a Barcelona.
Lloc de l'accident: carrer de Foneria amb avinguda de Zona Franca, a Barcelona. | Guillem RS

 

En un segon escrit la Guàrdia Urbana considera «un error d'identificació» haver atribuït a un germà de la víctima, tot i que ningú aclareix qui va identificar la Pilar. La família creu que algú va agafar la documentació de la dona i li va donar a la policia. En aquest segon escrit, la Guàrdia Urbana també es desfà de la responsabilitat d'haver apuntat que es tractava d'una caiguda. Des de l'Oficina d'Informació i Tràmits s'apunta que va ser una patrulla dels Mossos d'Esquadra qui va assegurar que va ser una caiguda fortuïta i que no va ser cap atropellament. En el mateix text es demana que per tenir més informació de cas, cal adreçar-se als Mossos d'Esquadra.

Les contradiccions del cas

Un atropellament que acaba sent una caiguda fortuïta, un ciclista que ningú té controlat, un germà que no existeix que identifica la víctima i unes investigacions que no aclareixen res i que els Mossos i la Guàrdia Urbana es passen uns als altres. Tots aquests interrogants oberts són els que fan mantenir viva la lluita al fill de la Pilar per saber realment què va passar.

L'endemà de l'accident es va arxivar la causa tenint en compte els informes policials que asseguraven que havia sigut una caiguda fortuïta, però la família de la Pilar ha lluitat per reobrir el cas. «Volem saber què va passar; si va caure, va caure, si va ser atropellada, cal trobar-ne el culpable», assegura Godofredo a CatalunyaDiari.cat. Les teories i hipòtesis que el seu fill ha anat pensant durant aquests mesos són moltes.

Des de la caiguda, però també d'un possible robatori amb estrebada, i que la seva mare, en resistir-se, va caure a terra. El «germà» i el ciclista? El mateix lladre que es va quedar per despistar. O algun testimoni que sabia què va passar realment i no ho va explicar. O el conductor de la furgoneta que va donar un tomb i «va tornar per despistar i contaminar als testimonis». Només una investigació judicial podrà aclarir totes aquestes hipòtesis que ara bullen al cap de Godofredo.

La investigació judicial reoberta

El jutjat 31 de Barcelona va acordar l'11 de juny reobrir el cas i demanar que els Mossos d'Esquadra presentin el seu informe a la magistrada per tal d'investigar possibles delictes arran de l'accident. En el seu moment la denúncia arxivada era per un presumpte delicte d'omissió de socors, la causa que la magistrada va decidir reobrir. Amb la mort de la Pilar, ara, la família creu que la causa s'hauria d'ampliar a un presumpte delicte d'homicidi.

CatalunyaDiari.cat ha pogut saber que els Mossos d'Esquadra ja han enllestit l'informe dels fets d'aquell dia i que s'ha presentat a la magistrada. Igualment, i segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la magistrada ha rebut al fill de la Pilar per tal de rebre tota la documentació relativa a l'accident i que no s'havia adjuntat en un primer moment: la trucada al 112 alertant d'un atropellament, l'informe mèdic del SEM, l'informe mèdic d'entrada al Clínic de Barcelona i també les cartes de la Guàrdia Urbana citant un «impossible» germà.

Esperar per saber la veritat

Ara caldrà esperar què ordena la jutgessa quan hagi examinat tota la documentació que els Mossos d'Esquadra han facilitat sobre l'accident. Tot i que la família patia per si l'informe anava en la mateixa línia que la documentació que va donar la Guàrdia Urbana, ara, amb la reobertura del cas i també després d'haver pogut entregar la seva documentació, s'obre un fil d'optimisme. La magistrada, segons ha pogut saber CatalunyaDiari.cat, citarà a declarar als actuants de la policia catalana com a testimonis per aclarir què va passar.

La família seguirà esperant per saber què va passar aquell 15 de febrer de 2018, el dia que van començar a perdre la seva mare. Una dona «que ho havia donat tot per aquesta ciutat, estimava Barcelona amb bogeria; no pot ser que ara la ciutat no li torni i ningú vulgui ajudar-nos a saber la veritat», explica, emocionat, el seu fill Godofredo.