Fotomuntatge d'Antonio Anglés, assassí del crim d'Alcàsser, sobre el seu possible canvi físic 30 anys després

Mostren l'aspecte actual d'Antonio Anglés, l'assassí de les nenes d'Alcàsser

Dos experts han reconstruït com seria la seva imatge avui per contribuir a trobar-lo 30 anys després

Segueix la caça d'Antonio Anglés, l'assassí de les nenes d'Alcàsser, 30 anys després. La policia ha posat una marxa més per trobar viu o mort el que segueixen considerant autor material del crim. I per contribuir a trobar-lo, han repartit un retrat que mostra com lluiria avui si estigués viu.

Dos experts de l'Institut de Formació Professional en Ciències Forenses han elaborat un retrat amb l'aspecte actual del presumpte assassí. Ricardo Ortega Ruiz i Noelia Medina Sánchez han intentat endevinar com seria la cara d'Antonio Anglés, qui es troba en parador desconegut des del 1993.

El jutjat d'instrucció al càrrec del cas va ordenar reactivar la recerca d'Antonio Anglés. La policia espanyola ha reactivat la cerca internacional, en coordinació amb la resta de policies europees. Mentrestant, s'estan practicant noves proves per incriminar-lo en cas que aparegui i pugui anar a judici.

El retrat del sospitós actualment

Si Antonio Anglés seguís viu, seria un home de 55 anys amb ulls blaus i 1,76 metres. Aquest subjecte, originari de Sao Paulo (Brasil), tenia diversos tatuatges com un esquelet amb dalla al braç dret i una llegenda d'«amor de mare» al braç esquerre. També lluïa diverses cicatrius a la cara.

Retrat retocat d'Antonio Anglés
Retrat que mostra com seria avui Antonio Anglés | Cedida

Les noves tècniques han permès fer una reconstrucció facial d'Antonio Anglés, l'assassí de les nenes d'Alcàsser. S'ha fet mitjançant l'adaptació de característiques facials i retocs fotogràfics amb canvis de to i exposició. Això permet oferir una imatge aproximada de com seria Antonio Anglés 30 anys després.

Tot i això, els investigadors no descarten que el fugitiu s'hagi retocat la cara mitjançant cirurgia estètica. Però una clau important de la cerca és la col·laboració ciutadana, així que el retrat actual d'Antonio Anglés pot contribuir a trobar-lo mitjançant reconeixement facial.

Com ha canviat el sospitós

Ricardo Ortega és antropòleg forense i Doctor en Enginyeria Biomèdica, i Noelia Medina és criminòloga i especialista en imatge digital. A través de la fotografia difosa per Interpol han extrapolat els trets a l'edat actual. Ho han fet mitjançant el programa Adobe Photoshop CC 2020 a través de diversos paràmetres.

Per envellir la cara d'Antonio Anglés han tingut en compte el quist sebaci que té al coll, la caiguda de la cella dreta i la piga a la galta dreta. El retrat ofereix una imatge aproximada del fugitiu, sense detriment dels canvis que podria haver patit tot aquest temps. Podria estar més calb, més bru o més envellit, per exemple.

Muntatge amb foto de l'assassí i les víctimes
Antonio Anglés, considerat autor material del crim de les nenes d'Alcàsser | Catalunya Diari

«Desconeixem el seu historial mèdic, podria haver patit un accident que modifiqués el seu aspecte facial», recull l'informe dels pèrits. Esmenten, entre d'altres, la possibilitat que hagi patit cremades o amputacions. Si no també una llarga malaltia hauria condicionat la pèrdua de pes i de pèl.

Els 3 consells per trobar Antonio Anglés

Fins i tot estudien la possibilitat d'un canvi de sexe que modificaria completament l'aspecte visual del subjecte. El crim d'Alcàsser es va produir el novembre del 1992, però els cadàvers van aparèixer el febrer del 1993, i al març se li va perdre el rastre a Antonio Anglés.

En teoria, va escapolir-se en un vaixell mercant, creuen que en direcció a Irlanda, encara que hi ha moltes possibilitats que Antonio Anglés no sigui viu. Però mentre no n'hi hagi evidències, la policia el seguirà buscant. Per reactivar la cerca, els experts, avalats per la jutgessa, donen als investigadors tres consells.

Ordre de cerca i captura
Ordre de cerca i captura d'Antonio Anglés a la Interpol | Cedida

Recomanen la confrontació de l'ADN amb les mostres no identificades als anys 90 a les costes britàniques. A més, aconsellen contactar amb les autoritats irlandeses per localitzar la documentació decomissada a un polissó del vaixell on anava Anglés. I finalment, demanen esbrinar la identitat d'un suposat periodista que va poder parlar per radiotelèfon amb el polissó.