Imatge de l'inspector Josep Antoni López Garzón amb dues bosses de més de quatre quilos de cabdells

El cap de la banda que produïa marihuana a Llinars era un dels policies locals

Segons els Mossos, gestionava l'organització criminal com una «franquícia» i cobrava una «tarifa plana» a canvi de protecció i logística

Els investigadors dels Mossos d’Esquadra han conclòs que un dels quatre agents de la Policia Local de Llinars del Vallès detinguts el passat 26 d’octubre era el cap de l’organització criminal dedicada a la producció massiva de marihuana. El líder de la banda, que comptava amb el suport de dos agents més, gestionava el clan com una «franquícia» i era qui decidia on es feien les plantacions i qui les treballava.

Segons ha explicat la policia catalana, el cap de la banda oferia naus, protecció i suport logístic a canvi d’una «tarifa plana» d’uns 1.500 euros mensuals o un tant per cent de la collita. Tot això, fent ús de recursos policials. En aquest sentit, les primeres investigacions apunten que l'activitat delictiva es desenvolupava des de fa set anys.

15 detinguts, balanç final de l'operatiu del passat 26 d'octubre

Els Mossos han informat aquest divendres que l'operatiu policial del passat 26 d'octubre, que va culminar una investigació de 20 mesos, es va tancar amb 15 persones detingues, 118.000 euros procedents del tràfic de droga, així com 7.000 plantes de marihuana i 114 quilos de cabdells comissats. En total, els agents de la policia catalana van fer 32 entrades en naus i domicilis.

En aquest sentit, l'inspector Josep Antoni López Garzón ha reconegut la dificultat afegida que ha tingut la investigació pel fet que els líders de l'organització eren policies i disposaven de recursos i el seu instint policial «posat al seu interès». López Garzón ha assenyalat que «això ens va obligar a picar molta pedra a l'inici i a anar pas a pas per no cometre cap error».

Entre la quinzena de persones detingudes, hi ha quatre agents de la Policia Local de Llinars del Vallès. Estan acusats dels presumptes delictes contra la salut pública, suborn, revelació de secrets, omissió del deure de perseguir delictes, defraudació de fluid elèctric, prevaricació administrativa, robatori amb força, tortures, falsedat documental, detenció il·legal i pertinença a organització criminal.

La investigació va començar a principis del 2020

L’inspector López Garzón ha explicat aquest divendres en roda de premsa que la investigació del cas va començar a principis del 2020, arran de l'assassinat d'un home en una estació de servei de Llinars del Vallès. La víctima va ser tirotejada mentre parlava amb un dels agents de la Policia Local que van ser arrestats durant l'operatiu.

Això va posar la policia catalana sobre la pista d'una organització criminal dedicada al cultiu de marihuana que podria tenir vinculacions amb agent de la Policia Local de Llinars del Vallès. En un principi, els Mossos treballaven amb la hipòtesi que els policies donessin cobertura als responsables de les plantacions, tot i que finalment es va demostrar que un dels policies detinguts dirigia la banda.