La mare de la nena assassinada a Vilanova parla amb els advocats i familiars a la sortida de l'Audiència de Barcelona

L'acusat de matar una nena a Vilanova el 2018, culpable d'assassinat i agressió sexual

La fiscalia demana la presó permanent i revisable per assassinat amb traïdoria i deu anys per agressió sexual

El jurat popular ha declarat culpable per unanimitat d’assassinat i agressió sexual l’acusat de matar una nena de 13 anys a Vilanova la tarda del 4 de juny del 2018. El jurat sosté que l'acusat, que no estava sota els efectes ni de l'alcohol ni de les drogues, va obligar la nena a entrar al seu pis i s'hi va tirar a sobre per atemptar contra la seva identitat sexual i la va agredir. Després la va matar amb estrangulació i asfíxia utilitzant un collar de gos. Va ser una mort «lenta, agonitzant, conscient i cruel».

Ara, el jutge redactarà la sentència i fixarà la condemna que haurà de complir l'assassí. La fiscalia demana per a l'acusat la presó permanent i revisable per un delicte d'assassinat amb traïdoria i acarnissament en context d'un delicte contra la llibertat sexual i deu anys més de presó per agressió sexual a menor de 16 anys.

La nena morta va aparèixer sota un matalàs a casa de l'acusat

Els fets van passar la tarda del 4 de juny del 2018 a Vilanova i la Geltrú, quan la menor havia sortit del pis dels seus avis i baixava les escales de l'edifici en direcció al carrer, on el seu pare tenia previst recollir-la. La nena, però, no va aparèixer, moment en què familiars i amics van començar una intensa recerca pels carrers més pròxims a l'immoble que va durar gairebé tres hores.

Dos familiars es van encarregar de preguntar a tots els veïns de l'edifici si havien vist la menor. En una primera recerca porta per porta, no van trobar cap rastre de la nena. Amb tot, l'actitud d'un dels veïns els va semblar inquietant i van tornar a trucar a aquella porta al cap d'una estona. En veure aquell home amb un comportament estrany, els familiars van decidir entrar al pis. En una habitació, sota un matalàs, van trobar la nena morta amb signes de violència.

Van ser aquests mateixos familiars i els veïns que hi havia al carrer participant en la recerca els qui van avisar la Policia Local. Els agents van detenir el principal sospitós dels fets, Juan Francisco L.O., de 42 anys. L'home estava instal·lat des de feia poc temps al pis dels seus pares, residents a l'edifici des de feia molts anys.

L'acusat va defensar que en el moment dels fets estava sota els efectes de la cocaïna

El jutge en va decretar l'ingrés a presó provisional, mentre l’home deia que no recordava res. Un mes després, va demanar comparèixer de nou per explicar els fets: va relatar que la menor havia entrat a casa seva per iniciativa pròpia aprofitant que ell s'havia deixat la porta oberta. Ell va assegurar haver consumit cocaïna. En veure un intrús, es va armar amb dos ganivets per defensar-se i se li va abraonar sense ser conscient que estava atacant una criatura.

Aquesta versió va ser rebatuda per l'acusació particular —exercida per la família de la menor— i per la fiscalia.