Muntatge amb la foto de Juan Castro

Adeu a Juan, el nen exemplar mort durant les festes del seu poble: «Són assassins»

Íllora acomiada el jove assassinat en un multitudinari funeral marcat pel dolor i la ràbia

Res tornarà a ser igual a Íllora, la localitat granadina on dilluns a la matinada van matar un nen de 19 anys a les festes del poble. La mort de Juan, agredit per membres d'un clan familiar conflictiu, té el poble en peu de guerra. Demanen a l'alcalde que faci fora els assassins.

Juan va ser enterrat ahir en un multitudinari funeral en què els seus amics van portar el fèretre a les espatlles pels carrers. Va ser acomiadat entre un dolor punyent i una indignació que, lluny d'apagar-se, va creixent amb el pas de les hores. «Són assassins, que se'n vagin», se sentia.

Tots coincideixen a assenyalar la injustícia de la mort de Juan, un nen bo i exemplar que mai no es ficava en embolics. Estudiant i esportista, era fill d´una coneguda família, ja que el seu pare Andrés és membre del Partit Popular (PP). La seva mort assenyala el començament d'una nova etapa a Íllora.

La mort de Juan ho canvia tot

Fa temps que aquesta localitat arrossega problemes de convivència greus per la presència d'un clan familiar molt problemàtic. Dilluns a la matinada anaven buscant algú, però no el van trobar i la van emprendre a cops amb Juan. Sense cap motiu, només perquè es va creuar en el seu camí.

Amics de Juan porten a espatlles el seu taüt
Una multitud es va congregar per dir-li l'últim adeu al jove. | Catalunya Diari

El jove sortia de la caseta discoteca on havia estat ballant i passant-s'ho d'allò més bé amb la seva xicota i els seus amics. Li van donar una pallissa i el van enviar a terra, picant-se el cap contra la vorera. Va aconseguir caminar uns metres abans d'esvair-se i perdre la vida minuts després.

Ahir estava previst que tingués lloc la processó de les festes patronals pels carrers del poble. En lloc seu, sis xavals van portar a coll el fèretre del seu amic mort amb 19 anys de la forma més absurda. «Que Juan sigui el començament d'una nova manera de viure a Íllora», va dir el capellà.

Demanen a l'alcalde que els faci fora

Juan va sortir de l'església a les espatlles i el taüt va recórrer els carrers del poble al crit de «Visca Juan». Els seus familiars desconsolats i els seus amics, encara en estat de xoc, formaven la comitiva fúnebre tenyida de negre. Van acompanyar el cos del jove fins al cementiri, on va rebre sagrada sepultura.

Juan ja reposa al cementiri mentre el poble tracta amb prou feines de recompondre's encara amb la ràbia al cos. Durant el comiat del jove es van sentir peticions a l'alcalde: «Antonio, tira'ls». Els veïns repetien com una rèmora que «això no hauria d'haver passat».

Foto dels veïns d'Íllora protestant al carrer.
Íllora ha protestat als carrers per mostrar la seva indignació. | Catalunya Diari

El dia anterior, la Guàrdia Civil va haver de desplegar els antidisturbis per evitar que la situació empitjorés. Una concentració amb milers de persones va desembocar en conats de violència contra la casa dels assassins. Les autoritats continuen vetllant perquè tot s'encarrili per procediments legals.

S'entrega l'autor dels fets

Després de la mort de Juan, el responsable dels fets i un altre agressor van fugir del lloc i es van amagar. Els veïns van identificar els culpables, però durant diverses hores van estar en parador desconegut. La Guàrdia Civil els buscava, però amb el pas de les hores la incertesa augmentava.

Abans de la una del migdia d'ahir, un jove de 23 anys i veí del poble es va entregar a la caserna de la Guàrdia Civil de Granada. Havia fugit amb la seva germana i altres parents i s'havia refugiat al municipi de Jaén. El presumpte assassí de Juan ja està en custòdia policial.

El jove està acusat de ser el presumpte autor material de la mort de Juan i està esperant passar a disposició judicial. Les autoritats han demanat tranquil·litat als veïns del poble i que deixin treballar la policia i la justícia. El silenci regna avui a Íllora, un poble marcat per la tragèdia.

▶️ Vídeo del dia