Una adolescent de 15 anys es troba actualment ingressada en un hospital de Madrid després de patir un coma etílic. Segons ha informat el comissari principal de la Policia Municipal de Madrid, José Luis Morcillo, els fets van tenir lloc dissabte passat.
La jove estava al barri Gran San Blas, del districte de San Blas-Canillejas de la capital, amb uns amics. Sembla que havien estat bevent, fins que van veure que la cosa anava a pitjor i la noia es va començar a trobar malament.
Algú va alertar la Policia Municipal d'una noia en estat lamentable estirada en un banc. Segons expliquen, l'adolescent estava semiinconscient, vomitant i estirada sobre un banc. El comissari ha relatat que «els seus amics, espantats, van marxar corrents».
Els agents que van acudir al lloc dels fets es van adonar que l'estat de la jove era preocupant. Així, van cridar ràpidament al Samur-Protecció Civil, que es va traslladar fins allà per atendre-la.
La jove va ser estabilitzada i traslladada a l'Hospital Universitari Ramón i Cajal, on va ingressar per ser atesa i va ser posada en observació. Segons explica el comissari a 'Espejo Público', el seu estat ara mateix és «greu» i la Policia investiga el cas.
En primer lloc, els agents estan intentant localitzar el pare i la mare de la jove. Volen saber per què no estan amb la noia, que segueix ingressada després de dos dies i com es va arribar a aquesta situació.
José Luis Morcillo ha afegit que la policia va actuar al botellot on era l'adolescent. Segons explica, es van requisar «boles d'acer, caragols i femelles», ja que en l'estat en què anaven alguns joves podien ser perilloses. «Poden causar la mort» si s'utilitzen com a armes llancívoles en meitat d'una baralla, per exemple.
Les forces de seguretat lluiten contra els botellots
Es tracta d'una situació poc nova per als agents, ja que amb la «normalitat» després de la COVID-19, els botellots han augmentat considerablement. Fa diverses setmanes que els cossos de policia de les principals ciutats espanyoles ho alerten.
La pandèmia va obligar a posar en punt mort la vida social de la ciutadania, o com a mínim algunes activitats. Entre elles, el fet de sortir de festa i beure, una cosa molt habitual entre els més joves. Amb el toc de queda que va estar present durant gairebé tot l'any no van poder fer-ho.
A més, l'oci nocturn també ha estat tancat durant molts mesos, de manera que els joves van recórrer al botellot per sortir a la nit i passar-s'ho bé.
El pitjor dels casos és que els joves que estan començant a sortir ara ho fan per primera vegada. Milers i milers de joves que han complert 18 anys durant la pandèmia i que esperaven amb ànsies la possibilitat de poder sortir.
Les conseqüències es veuen cada cap de setmana a les grans ciutats. A Madrid, per exemple, el passat cap de setmana es van posar 1.122 multes per consum d'alcohol a la via pública. Segons l'Àrea de Seguretat i Emergències de l'Ajuntament, 336 es van posar el divendres; 420 el dissabte i 366 el diumenge.
Però l'escena es repeteix en altres ciutats com Barcelona, València, Saragossa, Bilbao, Sevilla i grans capitals. Les autoritats intenten treballar per evitar aquest tipus de situacions, però, ara per ara, les Forces de Seguretat no ho aconsegueixen.
Les esperances s'han centrat en la reobertura de l'oci nocturn, que esperen que sigui definitiva. Si les discoteques obren, molts joves abandonaran els carrers per anar-se'n a ballar on el consum d'alcohol estarà més controlat. A més, el fred a les nits de la tardor i l'hivern també pot actuar com a contenció dels botellots al carrer.