Nova agressió d'un intern de la presó Quatre Camins a un guàrdia

Els funcionaris reclamen al Govern un augment de plantilla per acabar amb la violència i els motins als centres penitenciaris catalans

presó
Els presos als qui requisen objectes inciten els altres interns a reaccionar amb violència i motins, explica un funcionari   | Pixabay

Nou episodi de violència entre reixes. Aquesta vegada el lloc dels fets és la presó catalana Quatre Camins, on un intern va intentar agredir el passat diumenge un dels guàrdies que requisava de la seva cel·la objectes que no li està permès tenir. Va intentar punxar-lo amb dos pals d'escombra trencats. «No aplicar el reglament amb duresa crea que puguin fer el que volen, en qualsevol moment, sense tenir en compte que existeixen unes normes dins del règim penitenciari», explica Xavier Martínez, funcionari de presons i representant d'UGT, a 'Crónica Global'. 

Martínez lamenta l'incident, insistint que és un «suma i segueix». Els funcionaris atribueixen l'augment de violència dels interns a la falta de personal a les presons: «Impossibilita registrar un per un tots els presos que entren i surten del centre». Tampoc poden controlar tots els que han tingut la visita d'un familiar, els famosos 'vis a vis', que poden servir perquè els interns introdueixin objectes prohibits a la presó. Segons Martínez, és impossible gestionar-ho i «amb les polítiques actuals continuarà sent així».

Organitzen motins quan els prenen les substàncies prohibides

Segons relata el testimoni, els presos acumulen «objectes i substàncies prohibides»  a les cel·les sense cap dificultat. «Saben que no hi ha plantilla suficient per enganxar-los», concreta el funcionari, queixant-se de nou que la falta de personal impedeix portar a terme els registres periòdics i sistemàtics que caldria.

Aparells electrònics i drogues són les adquisicions més apreciades dins del centre. En aquest cas, l'intern de Quatre Camins tenia a les seves mans un telèfon mòbil, un reproductor MP4, haixix i paper de fumar. Perdre el seu 'kit' no va agradar al pres i va optar per carregar contra el guàrdia. «S'assabenten d'aquestes retirades d'objectes, en comptes de respondre com una persona que compleix condemna, amenacen, agredeixen i el més greu de tot, inciten la resta dels reclusos a la rebel·lió i el motí, pujant a les teulades del mòdul», explica Martínez.

Encara no se sap la sanció que rebrà l'intern per aquesta agressió, però els funcionaris de Brians I esperen que sigui la màxima que recull la normativa. «És un fet gravíssim. Volem que sigui una sanció justa, però dura», acaba el testimoni. 

Els funcionaris reclamen al Govern solucions a aquesta violència generalitzada 

«Un dels factors amb els quals treballem cada dia és la sort. Que passin els dies sense que et toqui a tu», comenta el funcionari. Assegura que estan desbordats i no arriben a més: «Sense mitjans humans ni materials no poden garantir la seguretat del centre»

Martínez fa referència al Govern, queixant-se que el Departament de Justícia treu importància als incidents i parla de «fets aïllats». «Hem tingut cinc incidents molt greus entre abril i maig», diu Martínez. Tres baralles multitudinàries a Brians II i Ponent, entre diferents ètnies, «pel control dels mòduls», a més d'un segrest d'una reclusa a un funcionari a Puig de les Basses, i l'últim episodi a Quatre Camins. «Exigim que es prenguin mesures de manera immediata», acaba Martínez, contundent. 

Aquest proper 15 de maig els representants dels treballadors es reuniran amb la Direcció General de Serveis Penitenciaris per traslladar la situació de violència que viuen cada dia als centres i reclamaran solucions. Demanen una «injecció important de personal a curt termini», un reforç vital sobretot en època d'estiu, quan molts treballadors agafen vacances i «el perill incrementa». Si no es produeix acord, no descarten una vaga. 

També pots llegir:


Comentaris

envia el comentari