Mason, el nen que han trobat mort en un congelador

«Ajuda»: la nota d'una nena que ha fet que trobin el seu germà mort en un congelador

La mare va escriure la nota mentre estava segrestada i la va lliurar a la seva filla perquè la donés a la mestra de l'escola

Brandon Toseland, de 35 anys, va matar el fill petit de la seva parella i el va amagar en un congelador, i a ella la va tenir captiva durant tres mesos. Només una nota manuscrita per la mare i lliurada a la filla gran va permetre que es resolgués el cas. La policia de Las Vegas va rescatar la dona i va trobar el cos del nen, Mason Domínguez.

Ara, el detingut s'enfronta a una acusació d'assassinat per haver matat el nen, de 4 anys. Mason portava desaparegut des de l'11 de desembre, però la mare no va poder denunciar-ho perquè estava segrestada. L'alliberament va ser el primer pas per a descobrir la veritat.

La família denuncia que Mason va ser víctima de maltractament físic i emocional de manera continuada. L'advocat del detingut, per la seva banda, ha demanat que se li faci un examen psiquiàtric i ha donat a entendre que el seu client té intenció de declarar-se innocent. Mentrestant, el cas ha transcendit l'opinió pública i ha provocat una gran commoció.

Un crim ocult durant tres mesos

Al voltant de l'11 de desembre, Brandon Toseland va matar el fill de la seva parella i el va ficar dins d'una bossa d'escombraries. Va posar les restes sota un fals fons de cartró al congelador d'un garatge i va retenir la mare contra la seva voluntat. Durant aquests tres mesos, el crim ha passat desapercebut.

Brandon Toseland
Brandon Toseland, detingut per la mort del menor | Catalunya Diari

Ha estat la germana de Mason, una nena de 7 anys, qui ha ajudat a resoldre el cas. Dimarts passat va lliurar una nota manuscrita a la seva mestra de l'escola. La nota l'havia escrit la seva mare, que demanava ajuda. Al text, deia que la seva parella l'havia segrestat i que sabia on era el seu fill desaparegut.

La professora va posar la informació en coneixement de la policia, que es va desplaçar al domicili de la nena per a alliberar la seva mare. La dona va dir als agents que no veia el seu fill des de l'11 de desembre, i que creia que era mort. Els agents van registrar tota la casa i van trobar les restes de Mason al congelador.

Abusos continuats

La policia va detenir Brandon i el va acusar d'un delicte d'assassinat i de dos delictes de segrest. Ara, l'home és al centre de detenció en espera de passar a disposició judicial. La defensa ha armat una estratègia basada en la salut mental per a aconseguir l'absolució.

Tot i això, l'acusació que exerceix la família parla no només d'un acte de violència, sinó d'un cas d'abusos sostingut en el temps. L'advocat assegura que la mare i la filla estan traumatitzades «després d'aquests mesos d'abusos continuats». Ara es troben fora de perill, allunyades el màxim possible dels mitjans.

Brandon Toseland i la seva parella
La mare de Mason i la seva parella, Brandon Toseland | Cedida

El fiscal ha revelat que el cos del nen presentava lesions visibles, compatibles amb l'abús reiterat. El jutge està esperant els resultats de l'autòpsia per a conèixer la causa de la mort del nen. La investigació també pretén dilucidar si la mare va tenir alguna cosa a veure en la mort del menor.

Com va sortir a la llum, el cas?

Segons l'informe policial, aquest dimarts els agents van rebre una trucada del col·legi del comtat de Clark. «Ens van dir que una alumna havia mostrat una nota de la seva mare que donava a entendre que estava segrestada», apunta. La mare sol·licitava assistència policial a casa seva i parlava d'un menor desaparegut.

Els agents es van dirigir immediatament a la casa i van veure l'acusat i la mare pujant a un Nissan Sedan blanc. Toseland va ser detingut, i van interrogar la mare, que va assegurar que l'última vegada que havia vist el seu fill va ser l'11 de desembre i que estava malalt.

Fotomuntatge de Brandon Toseland i Mason amb la seva mare i la seva germana
Brandon Toseland i la mare amb els dos fills | Catalunya Diari

«Va dir que volia ajudar Mason, però que la seva parella, Brandon, li va dir que no podia», diu l'informe policial. Després l'home li hauria dit a la mare que havia trobat el nen mort, al llit, cobert de vòmit. I afegeix: «Mai va intentar trucar a la policia».

La tenia segrestada

La investigació ha revelat que Brandon va prohibir a la mare dir res a la policia, ja que tenia por que l'acusessin. Aleshores va mantenir la dona amarrada i li va prohibir entrar al garatge i sortir de la casa. També li va prendre el mòbil, i quan sortien de casa la deixava tancada al cotxe.

La versió de la mare té consistència, perquè, entre altres coses, van descobrir unes manilles al seient del cotxe. Amb aquestes evidències, van detenir l'assassí i van demanar una ordre d'entrada al domicili. Durant el registre, van veure un congelador amb aparells d'absorció d'olors i de filtració d'aire.

Davant les sospites, van obrir-lo, i dins hi havia el cos de Mason ficat en una bossa d'escombraries. Estava sota un fons de cartró fals i cobert per diversos aliments. Totes les proves corroboren la versió de la dona i apunten directament a Brandon Toseland.