Alerten d'una estafa fent-se passar per empreses que ofereixen feina

Aprofiten per agafar les dades personals de les víctimes

Imatge d'una usuària del SOC sol·licita informació a un dels treballadors
Els estafadors s'aprofiten el gran nombre de gent que busca feina | ACN

Les conseqüències que està provocant la pandèmia de coronavirus van molt més enllà d'una simple crisi sanitària que ja ha causat milers de morts a Catalunya. La realitat és que les dures mesures que s'estan duent a terme per frenar els contagis ha provocat també una incipient crisi econòmica que ja està deixant la pèrdua de molts llocs de treball.

En aquest sentit, els portals de cerca de feina veuen aquests dies com les seves visites augmenten, tot i que realment el nombre d'ofertes no és que sigui precisament excessiu. I aquesta avinentesa, l'estan aprofitant molts delinqüents que estarien fent una perillosa estafa. 

Ha estat el Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) el que ha avisat sobre una pràctica delictiva que haurien detectat en les darreres setmanes del 2020. Segons explica 'Metrópoli Abierta', el que farien els estafadors és crear un perfil fals en un dels portals de cerca de feina existents a Internet i publicar una també falsa oferta de treball a través de la mateixa. Llavors, els possibles candidats podrien inscriure's a aquesta oferta, si realment creuen que compleixen les condicions que exigeix l'empresa. Però la realitat és que els estafadors no triguen gaire a acceptar les candidatures i en contractar als aspirants. 

Tenen l'objectiu d'obtenir el nostre DNI

Com és habitual quan es vol signar un contracte de treball, els estafadors demanen el DNI al possible treballador per fer una fotocòpia o escanejar-lo. I és així com aconsegueixen estafar a la víctima. El que volen és poder tenir aquest document d'identitat per sol·licitar microcrèdits de manera virtual o través del telèfon. 

Una vegada més els ciberdelinqüents mostren la seva capacitat d'adaptar-se a les circumstàncies, tal com explica el vocal de la Comissió de Transformació Digital de l'ICAB, Jordi Ferrer. «Durant la campanya de la renda fan 'phising' amb la web de l'Agència Tributària. Ara aprofiten que hi ha molta gent buscant feina», afirmava. 

El 'phishing', aquesta pràctica d'estafa digital on el criminal es fa passar per una empresa, banc o organisme oficial per obtenir les nostres dades personals o bancàries, està cada cop més estesa. I és que els estafadors saben molt bé aprofitar la necessitat actual que hi ha per trobar una feina i tenen molta treballada la seva capacitat per generar confiança, afirmava Ferrer. 

Molt difícil demostrar com s'ha produït l'engany

A més, el gran problema que tenen aquesta mena de delictes és que és molt difícil de demostrar davant la policia que hem sigut víctimes d'un engany, ja que utilitzen les nostres dades. «Cal demostrar que hi ha hagut un benefici econòmic», afirma l'advocat que afegeix que «és una prova diabòlica. Has de demostrar una cosa que no has fet». 

Aquesta mena de delicte està tipificat al codi penal com un delicte de suplantació d'identitat. Els delinqüents que busquen aconseguir un préstec o diners de les seves víctimes poden ser condemnats a entre 3 mesos i 3 anys de presó, però la realitat és que acostuma a ser complicat vincular-los amb els seus delictes. 


Comentaris

envia el comentari