Núria, la jove agredida pel seu amic de 13 anys a O Carballiño

El seu amic va intentar matar-la per veure que sentia: «No tornarà a ser la mateixa»

La jove ha sortit de l'UCI i està fora de perill, però tindrà seqüeles de per vida a causa de les lesions

La vida de Núria va canviar per sempre el 10 de setembre de 2021, quan el seu amic de 13 anys va voler matar-la. No ho va aconseguir, i des de llavors l'adolescent d'O Carballiño, a Galícia, lluita per la vida en un hospital d'Orense. La seva evolució ha estat positiva, perquè la noia està fora de perill i recuperant-se.

Núria estava sedada i en vigilància intensiva, i la seva situació era crítica. La nit de dimarts va sortir de reanimació després d'un mes i mig ingressada, i la seva germana, que l'ha visitat, assegura que «ens entén i ens recorda». Si més no, la família és realista, i assumeix que «mai tornarà a ser la mateixa en cap aspecte».

«Jo sempre li parlava movent-me al seu voltant, perquè em deien que fins i tot estant en coma ens escoltava», relatava la germana. Tant és així que, un dia, «va moure una cama, fent un tremolor estrany, li vaig dir que tornés a fer-ho si volia que jo canviés de costat i va moure una altra vegada la cama. Li vaig agafar la mà i em va començar a pressionar amb el polze».

«He matat a la meva amiga»

La família de Núria afronta ara una nova etapa, la recuperació, després de 40 dies tement per la seva vida. La història del seu calvari va començar el 10 de setembre a les vuit del vespre, amb una trucada d'un adolescent al 112 de Galícia. Amb paraules textuals, el jove va assegurava que «he matat la meva amiga».

Segons abans, l'agressor, de només 13 anys, havia colpejat el cap de la seva amiga de 14 amb una barra de ferro. Després, la va llançar des del segon pis de l'edifici. Ell, després, es va intentar autolesionar, cosa que li va deixar una ferida d'arma blanca encara superficial.

Carrer d'O Carballiño on van succeïr els fets
Carrer d'O Carballiño on van succeïr els fets | Cedida

L'adolescent volia saber què se sentia en matar

Núria va ser traslladada al Complex Hospitalari d'Orense en estat crític. Mentre ella es debatia entre la vida i la mort, l'agressor era avaluat per un psiquiatre forense, a qui va revelar que «volia saber el que se sentia en matar una persona».

L'agressor és un jove superdotat que no mantenia cap relació sentimental amb la víctima més enllà de l'amistat. Actualment, està ingressat al centre de menors de Montealegre. El cas va provocar una gran commoció a la localitat d'O Carballiño, on les amigues de Núria i els seus veïns es van bolcar amb ella. 

Tindrà seqüeles

L'atac amb una palanca pota de cabra i la caiguda des d'un segon pis van deixar a la noia a la vora de la mort, però la reanimació i les cures intensives l'han mantingut en la vida. La seva germana confirma que «segueix molt feble físicament, però fora de perill».

Núria encara no coordina del tot bé els moviments, no pot parlar i l'abast de les seqüeles que patirà encara s'ha de confirmar. Segueix lluitant, tal com confirma la família, que és a prop seu. Es comuniquen amb preguntes senzilles, de manera bàsica, però ella els entén i els recorda.

El cas remou consciències

Núria està sentint el suport dels seus cercles pròxims i els seus veïns, que des que van ocórrer els fets no han deixat de mobilitzar-se. El proper 30 d'octubre tindrà lloc una nova manifestació per demanar un canvi legal que permeti castigar amb més duresa els menors de 14 anys que cometen delictes greus.

Cartell amb una imatge de la jove
Núria i la seva família han rebut una onada de solidaritat | La Noticia Digital

L'agressió d'aquesta jove ha tornat a obrir el debat sobre la impunitat dels menors que cometen delictes greus. Els organitzadors de la manifestació muntaran taules per seguir recollint signatures per canviar la llei. En aquest sentit, la família ha impulsat una recollida de suports que ja suma més de 10.600 signatures.

Premeditació i acarnissament

Totes les proves de l'intent d'homicidi que han estat recollides demostren que el menor va actuar amb premeditació i acarnissament, però aquest fet és, a efectes legals, inimputable. La família se sent desesperada i impotent, i tem que es repeteixin els fets amb altres persones, per la qual cosa reclama un canvi de la Llei del Menor.