Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos vehicles del SEM aparcats amb els llums encesos

Arriba a casa de treballar i es troba la seva parella de 38 anys morta a la banyera

Les primeres hipòtesis apunten que l'home va electrocutar-se a l'hora d'usar el seu mòbil a la banyera mentre el carregava

El matí d'aquest dimecres, 20 d'octubre, una tragèdia ha ocorregut a la ciutat de Madrid. Tot ha succeït quan una dona s'ha trobat al seu marit inconscient a la banyera del seu domicili, situat a l'avinguda de Portugal.

L'home, de 38 anys, estava inconscient a la banyera i tenia en telèfon mòbil sobre el seu pit. La seva parella, que havia estat treballant a la nit, se'l va trobar quan va arribar a casa l'endemà.

L'home estava fent servir el telèfon a la banyera

Segons han informat fonts d'Emergències, l'home estava dins l'aigua i amb el telèfon mòbil. Segons sembla, la víctima estava carregant el seu telèfon mòbil i el tenia endollat amb el cable a la xarxa elèctrica.

Llavors, les primeres hipòtesis apunten que l'home de 38 anys hauria estat utilitzant el mòbil mentre es banyava i, probablement per accident, el telèfon se li va caure a l'aigua estant endollat, i això va provocar-li l'electrocutació.

De fet, els sanitaris es van trobar a l'home inconscient a la banyera i amb una cremada sobre el pit. A la zona de la cremada és on hi havia el telèfon mòbil en aquest moment.

Un telèfon mòbil connectat a una bateria externa
La víctima hauria estat utilitzant el telèfon mòbil a la banyera mentre l'estava carregant | Pexels

La parella de la víctima, en arribar a casa i trobar-lo així, va trucar ràpidament al 112. Els sanitaris que es van desplaçar fins al seu domicili només van poder confirmar la seva mort i no van poder fer res per salvar-lo. Segons indiquen, l'home portaria entre vuit i deu hores mort en el moment en què va ser trobat.

Una psicòloga del SUMMA ha hagut d'atendre la dona a causa de l'estrès provocat per la situació. Així mateix, per ara, la Policia Nacional s'ha fet càrrec de la investigació, encara que tot apunta a un accident domèstic. A més, els tècnics estan revisant la instal·lació elèctrica de la casa per comprovar si va saltar el diferencial.

El més habitual és que si se superen els 30 mil·liamperes pel circuit, el diferencial salti i talli el subministrament elèctric. Si es confirma que va saltar el diferencial, es confirmaria també que es va produir una sobrecàrrega elèctrica en el moment de l'incident.

Els perills d'utilitzar el mòbil al bany

Els experts i autoritats han alertat en diverses ocasions dels perills de fer servir aparells electrònics al bany. Si s'usa un telèfon mòbil o una tablet, per exemple, per si sols no solen ser perillosos.

És a dir, el telèfon mòbil i la tablet utilitzen un corrent relativament baix, entre 5 V i 20 V. En aquest cas, el pitjor que ens pot passar és que l'aparell quedi inutilitzable en mullar-se tots els seus circuits. L'habitual és que, si el dispositiu està en funcionament, la barreja de l'aigua i l'energia provoquin que es cremi el sistema.

El problema, en el cas de Madrid, és que el telèfon mòbil estava enganxat al corrent elèctric mentre es carregava. En aquest cas, en caure a la banyera, el corrent elèctric de la instal·lació de la casa va entrar en contacte directe amb l'aigua. Així, es va produir una descàrrega elèctrica que va provocar la mort de la víctima.

Un home a la banyera utilitzant el seu telèfon mòbil
Els experts desaconsellen utilitzar aparells electrònics a la banyera, especialment si estan endollats al corrent | Pexels

Els experts en el tema alerten també que, en aquests casos, l'origen del cable utilitzat pot salvar-nos la vida. Els cables originals, que normalment es venen al costat dels dispositius, compten amb una sèrie de proteccions. Més enllà d'això, són cables optimitzats per a cada dispositiu, fet que assegura la seva durada.

En canvi, moltes vegades fem servir cables de mala qualitat i més barats. Aquests cables, sovint, no tenen certes proteccions, i acaba convertint-los més perillosos en cas d'accident. De fet, els experts asseguren que aquest tipus de cables poden provocar incidents elèctrics sense necessitat que hi hagi aigua pel mig.

Un estudi d''Electrical Safety First' va demostrar, segons explica la BBC britànica, que el 98% de carregadors falsos poden provocar descàrregues mortals. Per això, recomanen, en primer lloc, fer ús de cables bons, de qualitat i, si pot ser, els originals per a cada dispositiu. En qualsevol cas, usar-los amb sentit comú i no utilitzar un dispositiu electrònic a la banyera, o almenys no carregar-lo en aquest moment.