Foto d'un llit amb llençols blancs

Angélica, la jove de 29 anys morta mentre dormia

Es trobava amb els seus germans en un pis llogat a través de 'Booking'

Angélica Arce, una dona de 29 anys, va llogar amb els seus germans un habitatge a través de la plataforma de reserves Booking. Llavors, van desplaçar-se des de Tijuana a la Ciutat de Mèxic amb els seus dos germans, Andrea i Marco, de 25 i 17 anys.

Allà, Angélica va morir a causa d'inhalar monòxid de carboni dins del domicili, ocasionat per una fuita de gas. Tots tres van viatjar per assistir a una cursa de la Fórmula 1. De fet, segons explica la seva mare Gloria Ojeda, els seus fills estalviaven tot l'any per poder gaudir de la competició.

Els germans d'Angélica van arribar al pis el divendres, 28 d'octubre. «En un segon, en un tancar i obrir d'ulls, se te'n va tot», lamentava la mare. Aquella mateixa nit van sentir símptomes, ja que van passar una mala nit segons explica la mare.

Li van explicar que Angélica sentia el cos molt feble, i que li costava molt mantenir-se dret. Marcos, per la seva banda, fins i tot havia arribat a vomitar. Davant d'això, els germans es van dirigir a una farmàcia.

Allà els van diagnosticar un problema d'estómac i que tot es podia deure a la llarga exposició al sol del dia anterior, quan van anar al circuit de carreres a veure les Pràctiques Lliures de la Fórmula 1. Per tant, el farmacèutic els va receptar medicines i els va aconsellar que es mantinguessin hidratats.

La jornada de dissabte la van passar assistint a la classificació de la cursa, ja que l'endemà se celebraria el Gran Premi i estaven ansiosos perquè arribés el moment. I com que feia moltes hores que no eren dins de l'habitatge, el seu estat havia millorat.

La tragèdia passava dissabte a la nit

Malauradament, tornar al pis a la nit va ser la seva perdició. La mitjana dels tres germans, Andrea, va manifestar que li feia mal el cap i es va retirar a banyar-se. Una estona després, se'n va anar a dormir.

Marco, el petit, es va aixecar al mig de la nit per anar al lavabo. Però el jove es va sentir atordit, cosa que va atribuir al somni. Finalment, l'endemà al matí va sentir els crits de la seva germana Andrea, que cridava que no era capaç d'alçar-se del llit.

Després d'ajudar-la a aixecar-se, Marco es va encaminar a l'habitació de la seva germana gran Angélica. No obstant això, quan va arribar, la va trobar col·locada de cap per avall al matalàs.

Davant d'aquesta situació, va intentar sacsejar-la i cridar-la sense èxit. Angélica tenia els llavis morats, i quan el personal d'urgències mèdiques va arribar ja era massa tard perquè havia mort.

Els altres dos germans van ser portats a l'hospital on els van realitzar un examen toxicològic, i van afirmar que tots dos tenien nivells alts de carboxihemoglobina.

Foto d'un metge apuntant en un full
Els germans van estar a punt de patir la mateixa intoxicació que Angèlica | GETTY IMAGES

Això és la barreja del monòxid de carboni amb l'hemoglobina dels glòbuls vermells. En qüestió d'hores tots dos podrien haver patit la mateixa mala sort que la seva germana morta.

Per la seva banda, l'única mesura que ha dut a terme Booking ha estat oferir un cupó de descompte a la família quan vulguin tornar a fer ús de la plataforma.

Cecilia Rodríguez, que és l'advocada de la família, està preparant una demanda tant al propietari del pis com a Booking. L'accident va ser originat per una instal·lació dolenta de l'escalfador d'aigua.

A més, l'advocada afegeix que «també es podria haver evitat amb un detector de monòxid de carboni». El que reclama a Booking és la manca de filtres de la plataforma a l'hora d'acceptar qualsevol immoble com a vàlid.

Paral·lelament a la mort d'Angélica per intoxicació, passava el mateix succés en un altre habitatge. Tres nord-americans van perdre la vida pel mateix motiu, aquesta vegada en una casa llogada a través d'Airbnb.

Aquests casos recents fan palesa la necessitat d'una regularització més gran de les plataformes, així com un control més gran dels hostes. I és que és urgent una llei que reguli aquest negoci i que obligui a complir unes mesures de seguretat.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp