Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de 'El Chicle' i Diana Quer.

6 anys de l'assassinat de Diana Quer: 'El Chicle' podria sortir molt aviat al carrer

José Enrique Abuín podrà demanar els primers permisos penitenciaris a finals del 2025

La matinada del 22 d'agost del 2016, José Enrique Abuín va matar Diana Quer amb només 18 anys. La noia tornava a casa seva a A Pobra do Caraminhal (La Corunya) després d'haver gaudit de les festes d'un poble veí. Va ser assaltada, agredida sexualment, assassinada i llançada a un pou.

Diana havia enviat uns inquietants missatges a la seva mare abans de perdre's el seu rastre. La Guàrdia Civil va iniciar una complexa investigació que va concloure 500 dies després, amb la troballa del cos. Van detenir com a presumpte autor José Enrique Abuín, un veí amb antecedents per agressió sexual.

El desembre del 2019, un jurat popular el va considerar responsable de la mort de Diana Quer per unanimitat. Va ser condemnat a presó permanent revisable. Avui fa sis anys de l'assassinat de Diana Quer, amb un missatge de la seva família i una data marcada en vermell al calendari.

Diana Quer, l'assassinat que ningú no pot oblidar

La desaparició de Diana Quer va ser l'inici d'un dels casos criminals més mediàtics que es recorden a Espanya. Tot el país va seguir expectant les novetats de la investigació. La detenció de José Enrique Abuín 'El Chicle' i la troballa del cadàver van suposar una gran commoció.

Foto de Diana Quer.
Diana Quer tenia 18 anys quan va morir assassinada. | Cedida
 

Però la mort de Diana Quer no va ser en va, i va ajudar a canviar moltes coses del codi penal per a aquesta mena de casos. També va contribuir a millorar les tècniques policials a l'hora d'investigar aquesta classe de successos. Sis anys després, la societat espanyola no ha pogut oblidar el que va passar.

Al sisè aniversari de la mort de la noia, la seva família l'ha recordat amb un missatge molt emotiu. «Petons i roses al cel, Diana», és el missatge que ha publicat el pare de la jove assassinada, Juan Carlos Quer. La família de Diana ha recordat el seu llegat amb un «t'estimem moltíssim».

'El Chicle', a punt de sortir

'El Chicle' va ser condemnat per detenció il·legal, agressió sexual i assassinat amb traïdoria a pena de presó permanent revisable. Des de llavors, compleix condemna al Centre Penitenciari Provincial de Villahierro, a Lleó. Va apel·lar al Tribunal Suprem per a la revisió de la seva condemna, però sense èxit.

El codi penal espanyol estableix que un pres pot demanar els primers permisos després de superar el primer grau. Però 'El Chicle' no és un pres més, ja que està condemnat a presó permanent revisable. En aquests casos, el pres només pot demanar els primers permisos després de complir vuit anys de presó efectiva.

'El Chicle' és a la presó des del 2017 (dos anys de presó provisional i tres ja amb condemna efectiva). Li quedarien, per tant, tres anys més, i podria demanar els primers permisos a finals del 2025. Institucions penitenciàries haurà de prendre una decisió quan arribi la data assenyalada.

Un assassí de difícil reinserció

José Enrique Abuín és un delinqüent reincident i, segons els experts, és molt difícil o gairebé impossible de reinserir. Dos anys i mig després de ser condemnat per l'assassinat de Diana Quer, va tornar a ser jutjat. Aquesta vegada per una suposada agressió sexual a la seva cunyada, quan aquesta tenia 17 anys.

Quan va entrar a la presó la seva actitud era més desafiant, però, de mica en mica, va anar adoptant un perfil més discret. Ara, 'El Chicle' ha canviat d'aspecte físic (diuen que s'ha engreixat uns 10 quilos) i es mostra com un pres obedient. Això el podria ajudar a obtenir els permisos penitenciaris.

Fotos de 'El Chicle'.
José Enrique Abuín, l'assassí de Diana Quer. | CatalunyaDiari
 

La família de Diana Quer ja va fer pública la seva decepció després de saber que l'assassí de la seva filla podria sortir aviat al carrer. «Vam lamentar l'extraordinària rapidesa amb què Institucions Penitenciàries va adoptar la decisió. Entenem que es fonamenta exclusivament en el bon comportament del pres».

Tot i això, adverteixen que Abuín manté un bon comportament a la presó, «on no existeixen nenes o dones a les quals puguin tornar a atacar». Quan surti al carrer serà diferent, avisen, i llavors podria tornar a delinquir. Mentrestant, Diana Quer continua a la memòria de tothom.