Fotomuntatge de Bartolomé Montserrat Clar i uns agents de la Guàrdia Civil

Apareix mort Bartolomé, un conegut sergent de la Guàrdia Civil

Va ser un dels pioners de la policia científica a Mallorca i va ajudar a resoldre alguns dels crims més cèlebres

La Guàrdia Civil de Mallorca està de dol per la mort del sergent Bartolomé Montserrat Clar. Aquest dimecres al matí el van trobar sense vida en una barca al Club Nàutic s'Arenal, i tot apunta que va patir un infart fulminant. Bartolomé era una persona molt estimada i respectada a la Benemèrita.

Segons ha revelat 'Última Hora', el cos sense vida va se trobat en una embarcació. Després d'una primera inspecció ocular, no s'apreciaven signes de violència ni hi havia indicis de violència per part d'altres persones. Està previst que avui se li practiqui l'autòpsia per a sortir de dubtes.

Bartolomé era un sergent veterà de la Guàrdia Civil que era considerat un mestre per les noves generacions d'uniformats. Fa dècades, va ser pioner de la primera policia judicial de Mallorca, de la qual va ser membre fundador juntament amb altres històrics guàrdies civils, com el difunt Teodoro Toro.

Un policia amb una gran intuïció

Els que van conèixer Bartolomé Montserrat Clar el defineixen com un agent dotat d'una intuïció prodigiosa. Era molt admirat per la gran professionalitat que mostrava a l'hora de fer inspeccions oculars, un coneixement que va transmetre als nous agents del cos. La Guàrdia Civil ha transmès el condol a la família del sergent.

Imatge de Bartolomé Montserrat Clar sobre un fons verd
Bartolomé va ajudar a resoldre els crims més cèlebres de Mallorca | cedida

Bartolomés tenia 67 anys i ja estava retirat, tot i que seguia en contacte amb els companys del cos. Els últims anys de servei, els va passar a la Policia Judicial d'Algaida, i al 2012 es va jubilar. La navegació era una altra de les seves grans passions, i la mort el va sorprendre a la barca, amarrada al Club Nàutic s'Arenal.

Un cop jubilat, el sergent es va refugiar a casa seva, a Llucmajor, on gaudia d'aficions com la pesca. Tot i així, mai va desconnectar del tot de la feina com a guàrdia civil i solia ajudar els seus companys amb la prodigiosa memòria i amb l'experiència que tenia.

Va ajudar a resoldre molts crims

Bartolomé Montserrat Clar va néixer a Llucmajor fa 67 anys i es va incorporar a la Guàrdia Civil el 1978. Primer va treballar a la caserna de Montcada, a València, i poc després va ser traslladat a Mallorca, on va prestar servei fins que es va retirar. Després de passar per la Comandància, es va traslladar a la caserna del seu poble.

Als anys noranta es va incorporar a la Policia Judicial, i en va ser un dels grans impulsadors. Durant molt de temps va dirigir el Laboratori de Criminalística de la Policia Judicial, que s'encarrega de recollir proves dels delictes més greus. Al capdavant de la unitat, va ajudar a resoldre nombrosos assassinats a Mallorca.

Foto del comiat de Bartolomé Montserrat Clar
Bartolomé, el segon per l'esquerra, a la seva festa de comiat | cedida

Els seus companys destaquen l'astúcia amb què duia a terme les investigacions. Amb ell com a director, el departament va anar incorporant grans innovacions tècniques que van revolucionar la tasca dels indagadors. Per exemple, recollir mostres d'ADN a l'escena del crim, que avui és imprescindible.

Setmana negra a la Guàrdia Civil

La mort sobtada de Bartolomé coincideix amb la de Juan Galán Bisquert, membre de la Policia Judicial de Manacor. Era un dels agents més admirats i respectats de la Guàrdia Civil a Mallorca. Aquest dilluns va perdre la vida als 64 anys víctima d'una llarga malaltia.

Primer pla del guàrdia civil Juan Galán
Juan Galán ha mort als 64 anys víctima d'una malaltia | cedida

Juan Galán estava casat amb María del Rosario i tenia tres fills: Marina, Juan Manuel i Francisco. Pertanyia a la generació d´or de guàrdies civils que van ajudar a resoldre els crims més cèlebres de Mallorca. Els seus companys, que li deien Juanito, el consideraven un policia instintiu i amb un gran olfacte.

Al terreny personal, era afable i generós, motiu pel qual tenia molts amics, dins i fora del cos. Dilluns, poc abans de morir, va trucar un a un els seus companys per a dir-los adeu. Amb la mort de Juan i amb la de Bartolomé, la Guàrdia Civil viu una setmana negra.