José Antonio Díaz amb el seu equip

Apareix mort a casa José Antonio Díaz, un entrenador espanyol molt estimat

José Antonio Díaz, anomenat també 'Vaquero', va entrenar tota una generació de bàsquet com la de la internacional Paula Ginzo

Dol a Carballiño i Ourense per la mort de José Antonio Díaz, anomenat 'Vaquero', a l'edat de 52 anys. Aquest estimat entrenador de bàsquet va ser trobat mort a casa després de diversos dies sense donar senyals de vida. Vivia sol des que va perdre la seva mare, i creuen que feia més de 48 hores que era mort.

Van ser els seus amics qui van donar la veu d'alarma en estar dies sense saber res de l'home. A falta dels resultats preliminars de l'autòpsia, sembla que va morir per causes naturals i no hi ha indicis de criminalitat. La seva mort ha causat una gran tristesa als clubs als quals va pertànyer durant anys.

'Vaquero' era molt conegut a la comarca d'O Carballiño per la seva vinculació amb el món del bàsquet. Va entrenar la jugadora de bàsquet internacional Paula Ginzo, i els seus companys el recorden ara amb molt d'afecte. Aquesta tarda serà enterrat a la seva terra, en companyia dels seus.

El van trobar al passadís de casa

José Antonio Díaz, conegut com a 'Vaquero', feia dies que no apareixia i els seus amics es van preocupar. No ho havien vist als carrers ni als bars del barri als que acostumava a anar-hi, fet que va fer saltar el senyal d'alarma. L'entrenador de bàsquet vivia a prop d'aquests locals, al carrer Cornuval d'O Carballiño.

José Antonio Díaz amb els seus amics
José Antonio Díaz, també anomenat 'Vaquero', mort als 52 anys | Cedida

Dimecres, a les 17:30 hores, els amics de José Antonio van donar la veu d'alarma a les autoritats. Agents de la Policia Local van posar en marxa un operatiu per trobar el desaparegut. Van contactar amb els seus familiars, però només tenien les claus del portal així que van demanar una ordre judicial per entrar al pis.

Els Bombers es van encarregar d'obrir la porta de l'habitatge, i es van trobar l'home mort al passadís de casa. Els sanitaris van confirmar que José Antonio feia mínim dos dies que era mort. Segons van revelar gent del seu entorn, vivia sol des que la mare va morir fa uns anys.

Dolor al bàsquet d'Ourense

La notícia de la mort de José Antonio no va trigar a propagar-se entre els veïns, causant una gran consternació. Especialment al Club Bàsquet Carballiño, on va entrenar els equips base. Manuel Blanco Guerra, president del club, se'n va acomiadar amb un emotiu missatge: «Sentia passió pel bàsquet».

El que va ser jugador i entrenador ha recordat amb especial afecte Díaz. «Va estar amb nosaltres entrenant els equips d'infantil i júnior, i sempre va ser una persona molt endinsada al bàsquet», ha expressat. També ha destacat «el seu coneixement» sobre aquest esport, del qual «era un enamorat».

Després del seu pas pel club d'O Carballiño, Díaz va entrenar altres equips d'Ourense com Carmelitas i Salesians. També va col·laborar amb el Club Bàsquet Maside, on defineixen el seu adéu com «una pèrdua dolorosa». «Ens ha deixat una persona molt important per al bàsquet de la comarca», van assenyalar en un missatge.

Paraules del regidor de Cultura

Des del club d'Ourense destaquen també la tristesa que envaeix l'entitat, especialment per les circumstàncies de la mort. I és que la manera com ha aparegut dies després d'haver mort ha commocionat el seu entorn. També la regidoria de Cultura ha enviat un missatge per la mort de Díaz.

La jugadora de bàsquet Paula Ginzo
Paula Ginzo, la internacional que va estar a les ordres de 'Vaquero' | Cedida

De fet, el regidor Diego Fernández va ser expupil de l'entrenador mort a qui ha recordat com «una persona entranyable». «Em va entrenar quan jo tenia 11 o 12 anys i teníem una bona relació», ha rememorat el regidor. «Era una persona molt estimada, com proven els missatges i condols», afegeix.

També se n'han recordat a Carmelitas Vedruna, on Juan Rodríguez va recordar el seu pas pel club. Allà, Díaz va entrenar Paula Ginzo que ara milita a la selecció espanyola, «i a les noies de la seva generació». Les seves paraules són sentir de tots els que el van conèixer: «Un bon home i un bon entrenador».