Els professionals d'una residència de la localitat de Xove, a Lugo, es van endur la sorpresa de les seves vides quan Rogelia Blanco, una dona de 85 anys resident en aquest centre, va tornar a les seves instal·lacions el dissabte, 23 de gener, deu dies després de que la donessin per morta i fins i tot es celebrés el seu enterrament. Pel que sembla, un error d'identificació va ser el causant que, durant 10 dies, Rogelia estigués 'morta' per a la residència on estava interna habitualment.
Els fets van passar al geriàtric d'Os Gozos, a Pereiro d'Aguiar, a la província d'Ourense. El centre es troba a 223 quilòmetres de Xove, però és gestionat per la Fundació San Rosendo, la mateixa que està darrere de la gestió del centre de Xove. Rogelia va ser traslladada allà, al costat d'altres 10 ancians, el passat 29 de desembre, després de donar positiu per Covid-19, ja que el centre d'Ourense disposa d'una planta adaptada per atendre els malalts d'aquesta patologia.
La Xunta de Galícia va acordar realitzar aquest trasllat pel brot de Covid-19 que afectava la residència de Xove, i se les va emportar mitjançant ambulàncies del servei adscrit a l'Hospital de Burela, a què correspon el centre de geriatria de Xove. Des de la Fundació San Rosendo han explicat que totes aquestes persones van ser traslladades a una planta independent, amb entrades i sortides pròpies, i que està equipada de mitjans i personal especialitzat per atendre les persones grans que hagin contret la malaltia. D'aquesta manera, la gent gran estava ben atesa i es mantenia la resta, que havien donat negatiu, fora del brot.
La Fundació explica també que «entre la gent gran traslladada es trobaven dues dones que tenien assignada la mateixa habitació. Un error d'identificació durant el procés de trasllat des de Xove a Pereiro d'Aguiar va propiciar que el 13 de gener se certifiqués la mort d'una d'elles, encara que equivocadament se li va assignar la identitat de la seva companya».
Rogelia torna a la residència 10 dies després de donar-la per morta
Aquest error va provocar que l'endemà se celebrés el funeral de Rogelia, tot i que ella encara era a la residència de Pereiro d'Aguiar, i ningú se'n va adonar, perquè el protocol anti-Covid obliga a mantenir els taüts tancats, així que la família no va saber que estava enterrant una altra dona. De fet, els familiars no es van assabentar del que havia passat fins aquest dissabte, quan Rogelia va tornar a la seva residència habitual de Xove, on també viu el seu marit. La Fundació San Rosendo ha demanat disculpes per aquest «desafortunat incident» i ha indicat que ja han procedit a informar les famílies implicades sobre aquests fets, i fins i tot ha enviat un escrit als jutjats d'Ourense i Viveiro per iniciar els tràmits que puguin corregir aquest error.
En aquest sentit, els responsables han avançat que ja han «reforçat» les mesures de control i seguiment dels usuaris després del que ha passat, i s'ha demanat tranquil·litat a la resta de famílies amb familiars ingressats en els seus centres: «Aquest és un fet puntual, d'entre els més de cent trasllats que s'han realitzat des del passat mes de desembre a Os Gozos», argumenten. El que està clar és que els familiars de Rogelia s'hauran endut una gran alegria en conèixer que segueix viva, però han estat deu dies de dol, amb tot els problemes psicològics que això comporta davant la mort d'algú proper. A més, es desconeix la posició de la família de la veritable víctima, l'altra dona que sí que va morir a la residència d'Os Gozos.
Cal recordar que la dona va ser enterrada fa deu dies, sense la presència dels seus familiars, i en un lloc que probablement no és el que ella volia per a la seva sepultura. La Fundació haurà de corregir també aquesta fatal situació.