Després que l'Ajuntament de Manresa fes públic que a partir d'ahir dilluns, 11 de maig, quedava reactivat l'estacionament de pagament, els membres d'Arran Manresa van decidir emprendre accions per inhabilitar els parquímetres de la zona blava del municipi.
Des del consistori manresà consideren que «l'increment progressiu de la mobilitat i l'inici de la reactivació de l'activitat econòmica a la ciutat, fan necessari que hi torni a haver espais disponibles per a l'aparcament en rotació». Una decisió que no comparteixen els membres d'Arran que consideren que «no té sentit» perquè continuen existint «severes restriccions de la mobilitat».
NOVA ACCIÓ L'@ajmanresa anunciava que es torna a posar en marxa la zona blava mentre encara seguim en la fase 0.
Tot això, tenint en compte que l'empresa que gestiona el servei, EYSA, va realitzar un ERTO a les esquenes de l'Ajuntament. pic.twitter.com/zmmq7x7sjv— Arran Manresa (@ArranManresa) May 11, 2020
23 parquímetres sabotejats
L'organització juvenil de l'Esquerra Independentista ha sabotejat un total de 23 parquímetres de l'empresa EYSA (Estacionamientos y Servicios) a qui acusen «d'embutxacar-se grans quantitats econòmiques anualment» però també de signar un contracte amb el consistori on aquest es compromet «a garantir el marge de benefici de l'empresa». Així doncs, des del 2005 l'Ajuntament ha pagat a l'empresa concessionària de la zona blava «més de 2,5 milions d'euros».
L'ens municipal també ha hagut de garantir que els ingressos d'EYSA fossin equivalent al «55% d'ocupació de les places i al 50% des del 2017» i recorden que l'Ajuntament li ha arribat a pagar «més de 300.000 euros anuals». Des d'Arran Manresa també han volgut denunciar l'ERTO que l'empresa va realitzar «a l'esquena de l'Ajuntament» tot i que des del consistori «ja s'havien compromès a compensar les despeses personals». És per això que acusen EYSA d'estafadora per pretendre «cobrar els costos salarials acordats amb el consistori però sense haver-los assumit».
Davant d'aquests fets, des d'Arran Manresa demanen que la zona blava del municipi sigui una eina de mobilitat «municipalitzada» i assenyalen que si aquesta tingués una gestió pública «els beneficis es podrien revertir en la millora dels serveis públics».