Muntatge de fotos dels fets.

Assassinen a 17 persones a la sortida d'un tanatori

Les imatges mostren l'horror quotidià que viuen els veïns de la zona a les mans del narcotràfic

L'assassinat de 17 persones que sortien d'un tanatori al municipi mexicà de San José García ha causat una autèntica commoció. La matança va quedar registrada en un vídeo de tot just uns segons que està corrent per les xarxes socials. La policia vincula el crim múltiple a les bandes de narcotràfic.

Quan les autoritats van arribar al lloc dels fets, els cossos de les víctimes ja no hi eren. Pel que sembla, els mateixos executors haurien carregat els cadàvers a les camionetes i els haurien fet desaparèixer. Tot i això, les imatges confirmen que es tracta d'un crim massiu.

El succés deixa constància de la violència quotidiana que es viu a l'estat de Michoacán, controlat pels sicaris. La policia ha obert una investigació, encara que la majoria d'aquests esdeveniments queden sense resoldre. Ara per ara es desconeix la identitat de les víctimes i l'origen de la matança.

Les imatges de l'horror

Diversos sicaris armats van anar ahir a la sortida d'un tanatori que tenia lloc al municipi de l'estat mexicà de Michoacán. A les imatges es veu més d'una desena de persones contra una paret, a la mercè dels pistolers. Els assassins van obrir foc contra ells sense pietat.

Segons informa la premsa local, les víctimes es trobaven dins del tanatori i van ser sorpreses pels sicaris. Un grup armat va treure diverses persones del recinte i les va posar contra una paret per ser afusellades. Un veí de la zona va poder captar el moment enregistrant des d'un lloc proper.

Els fets porten els investigadors a pensar en una venjança entre bandes del narcotràfic. Han confirmat la mort de 17 persones, sense aclarir-ne la vinculació a activitats delictives. Tampoc no han revelat la identitat del mort al qual estaven vetllant, i si també era un narco.

Zona controlada pel càrtel

La zona on van passar els fets està controlada pel Càrtel Jalisco Nova Generació, a qui atribueixen l'atac. Les imatges van ser difoses per denunciar la impunitat de les bandes del narcotràfic a la regió. També van fer una crida als habitants per refugiar-se a casa seva.

La policia va rebre l'avís de «detonacions d'arma de foc» i van desplegar un conjunt operatiu d'Exèrcit i Guàrdia Nacional. Quan van arribar al lloc, el lloc «es veia acabat de rentar i no es van localitzar víctimes». Al lloc hi havia envasos de productes de neteja i diversos casquets de bala.

Muntatge de fotos dels fets i el mapa.
Els fets van ocórrer a Michoacán. | La Noticia Digital

En concret, cartutxos repercutits de diversos calibres amb una motocicleta i dos vehicles danyats pels trets. Segons les autoritats, hi ha un operatiu en marxa per trobar els autors als voltants del lloc. També busquen els cossos de les víctimes, que s'ha confirmat que en són 17.

Revenja

Les imatges deixen clar que és una execució massiva i que les víctimes van ser seleccionades a consciència pels sicaris. Per això la principal hipòtesi continua sent la d'una venjança. En tot cas, el succés posa en evidència la inseguretat diària que viu la zona de Michoacán.

Aquest estat mexicà al centre del país ocupa el tercer lloc quant a homicidis relacionats amb el narcotràfic. Ja són 2.732 morts oficials, encara que s'assegura que hi podria haver fins i tot més. Es calcula que a tot el país moren cada dia 100 persones en homicidis dolosos.

Fotografia dels fets.
Imatges del moment de l'assassinat massiu. | TWITTER

En aquest cas, l'escenari és un petit carrer de poble amb cases baixes i música de fons. La tranquil·litat del lloc queda trencada per la ràfega de trets, que fa que la càmera es desviï per uns moments. Quan torna a l'escena, els cossos han caigut abatuts en qüestió de segons.

L'horror quotidià

A Michoacán es duu a terme una guerra bruta entre càrtels del narco pel control de les zones. Cartells Units, Jalisco Nova Generació i Cavallers Templers són algunes de les bandes embrancades a la contesa. A més a més de la droga, intenten controlar els negocis de la zona com l'exportació de fruita.

Els sicaris solen actuar en grup a bord d'aquestes camionetes (troques) on després carreguen els cossos per fer-los desaparèixer. Els morts són enterrats en fosses comunes, algunes de les quals són descobertes de tant en tant. Com deixa clar aquest succés, ni els tanatoris ja són lloc de pau.

La violència està tan normalitzada que els mateixos veïns s'armen per defensar-se dels narcos. A més d'assassinats massius com aquest, s'han vist decapitacions a la sortida de les discoteques i cadàvers penjats als ponts. El vídeo que ha commocionat les xarxes només és una mostra de l'horror.