Un home subjecta la mà d'una dona en un llit d'hospital

L'autòpsia confirma de què va morir la jove espanyola rebutjada set cops a l'hospital

La jove va donar positiu en covid-19, però va ser enviada a casa en repetides ocasions tot i que el seu estat de salut no millorava

L'autòpsia provisional ha revelat les causes de la mort de la jove de 20 anys que va morir de covid a Estepona, a la província de Màlaga. La jove havia donat positiu, però el personal mèdic de l'hospital va rebutjar que ingressés fins en set ocasions.

La noia va empitjorar i va acabar morint a l'Hospital Costa del Sol. Els resultats de l'autòpsia han determinat que va perdre la vida per una afectació al pulmó i al cervell.

La víctima va començar a notar els símptomes del coronavirus el 25 de juliol. Tenia dolor abdominal, nàusees, vòmits i diarrea, i a més tenia també astènia i sensació dispneica, és a dir, dificultats per a respirar.

A tot això cal afegir que la jove patia obesitat mòrbida, cifoescoliosi, amenorrea, retard mental lleu, trastorn de la conducta i síndrome ansiosa depressiva. Amb tot, al tenir diverses patologies prèvies i els símptomes descrits, la noia formava part del grup de risc de patir covid greu.

Però els metges del servei d'urgències van rebutjar l'ingrés de la jove fins en set ocasions. Totes les vegades que va anar a requerir atenció mèdica, li van donar l'alta i la van enviar a casa seva.

Segons el centre mèdic, la jove va donar negatiu en les primeres PCR que es va fer. Per aquest motiu, van considerar que el que tenia era una gastroenteritis i no la van admetre a l'hospital. Però proves posteriors, així com mostres obtingudes en l'autòpsia, han confirmat que tenia covid.

La víctima no va respondre al tractament i als medicaments que li van receptar per a la suposada gastroenteritis. El seu estat de salut va seguir empitjorant, però cada vegada que tornava a l'hospital, havia de fer mitja volta i tornar a casa.

Després de diversos dies així, va demanar a la seva família que la portés a l'hospital perquè ja no podia aguantar més el malestar. Segons la seva família, el dolor era «insuportable. Ja no aguantava més i s'estava morint».

Finalment, la noia va acabar sent ingressada a l'UCI de l'hospital, però en una situació de «fallada respiratòria, hemodinàmica i hematològica». Quan va ingressar, també patia una «disfunció neurològica».

Poques hores després de l'ingrés, el 8 d'agost, la víctima va morir a l'hospital. Els pulmons li havien quedat pràcticament destrossats, com especifica l'autòpsia.

El cadàver presentava «pulmons d'aspecte hemorràgic, amb material trombòtic, vessament pleural hemàtic bilateral, vessament pericàrdic hemàtic i cervell edematós amb signes d'hèrnia infratentorial».

La família denuncia l'hospital

Mostres extretes de diversos òrgans del cos de la jove han tornat a confirmar que tenia coronavirus. Davant d'aquesta situació, la família de la jove ha denunciat l'hospital per la via penal.

S'han presentat com a acusació particular i acusen el centre de negligència mèdica i d'un delicte d'homicidi per imprudència mèdica professional. Els familiars de la jove creuen que el centre l'hauria hagut d'ingressar des d'un primer moment i no quan ja era massa tard.

Segons denuncien, quan la noia va anar a Urgències, els metges li van dir que «hi havia gent més greu» que ella. Per aquesta raó, i malgrat mostrar simptomatologia greu, la van enviar cap a casa en diverses ocasions. Creuen que la mort de la jove es podria haver evitat.

Damián Vázquez, advocat de la família, va presentar la demanda davant el Jutjat d'Instrucció número 1 de Marbella. Els resultats de l'autòpsia provisional s'utilitzaran com a prova, ja que el jutjat la va admetre.

L'hospital es defensa

Des del centre mèdic van confirmar la mort de la jove i van transmetre el condol a la família. Però, per a ells, el mal ja estava fet i les bones paraules no significaven res.

L'hospital s'ha defensat al·legant que «l'atenció sanitària que ha rebut en l'àrea de crítics i durant l'estada al centre ha estat adequada i correcta atenent als criteris clínics». El problema, segons la família, no és el tracte rebut un cop ingressada, sinó el que va rebre diverses vegades abans que la ingressessin.

Els professionals mèdics també han al·legat les patologies prèvies de la pacient com a causa de la mort. La noia no s'havia vacunat amb cap dosi i el seu estat previ la convertia en persona de risc.

Però els familiars creuen que, precisament per això, el centre l'hauria hagut d'ingressar-des d'un primer moment. Asseguren que hi ha un cas clar de falta d'atenció i mèdica i han denunciat l'hospital i el Servei Andalús de Salut (SAS).