Fotomuntatge del vaixell 'Ángeles Alvariño' i Tomás Gimeno

«L'autòpsia a Olivia, filla de Tomás Gimeno, va ser molt complicada»

El forense que es va encarregar de l'autòpsia de la petita Olivia, ha explicat els detalls en una entrevista

El cas de les nenes Olivia i Anna, assassinades pel seu pare Tomás Gimeno, va commoure tota la població espanyola. Va passar fa gairebé sis mesos, però el cas segueix sent al punt de mira.

Tot i que el cos de la filla gran de Tomás, de sis anys, va ser trobat, no va passar el mateix amb el de la petita Anna d'un any. Tampoc es va trobar el pare, que se suposa que es va suïcidar llançant-se al mar.

Jesús Vega, director de l'Institut de Medicina Legal de Santa Cruz de Tenerife, ha explicat ara com es va realitzar l'autòpsia d'Olivia. La nena va ser trobada dins d'una bossa d'esports, ancorada a 1000 metres de profunditat al mar, gràcies a les accions del vaixell oceanogràfic Ángeles Alvariño. Va passar l'11 de juny, un mes i mig després d'haver estat assassinada.

Parla el forense que va fer l'autòpsia a Olivia

Aquest forense ha hagut de portar molts casos tràgics succeïts a les illes. Des del crim d'Adeje, als immigrants que moren al mar.

Vega ha confessat que mai és fàcil dur a terme un cadàver d'un menor mort. Ha assenyalat en declaracions a la cadena SER, que es va tractar d'una autòpsia complicada per les condicions en què es trobava el cos. Va passar molt temps a molta profunditat, a una molt baixa temperatura.

«Però això va permetre conservar el cadàver força bé i treballar en unes certes condicions».

«A més, en el cas d'Olivia, vam tenir una característica especial. I és que no vam tenir contacte amb els familiars com en altres casos», ha apuntat el forense.

També ha parlat de la necessitat de fer una separació psicològica, per poder abordar els casos. Si no, els resultaria massa difícil exercir la professió:

«No sabria dir si ha estat el pitjor o el més desagradable», ha dit referint-se a Olivia.

«Hem tingut molts casos terribles com el de l'alemany que va matar la seva dona i un dels seus fills a Adeje.»

«El que passa és que se'ns van oblidant els casos quan van apareixent altres, depèn de la perspectiva. Com forenses hem d'aconseguir una separació emocional perquè si no seria impossible fer la nostra professió», ha reconegut.

L'informe de l'autòpsia va llançar com a causa de la mort un edema pulmonar. Tot i això, aquest no seria compatible amb un ofegament al mar sinó més aviat amb algun tipus d'asfíxia. De moment, no se sap si Tomás va sedar a les nenes abans de matar-les.

S'està esperant que l'informe de toxicologia reveli si hi havia algun tipus de fàrmac al cos d'Olivia quan va morir.

Novetats sobre Tomás Gimeno

Els investigadors creuen ara que Tomás Gimeno va poder haver llançat el seu telèfon mòbil al mar i seguir navegant fins a un altre punt. Allà hauria decidit llançar-se. És a dir, Gimeno s'hauria tirat en un punt diferent del registrat a la seva última geolocalització del mòbil.

Aquesta maniobra hauria estat portada a terme amb la intenció de distreure als investigadors sobre el seu possible parador. Volia fer creure a la Guàrdia Civil que el seu cadàver i el de les seves filles es trobava en el punt on va desaparèixer l'últim senyal del seu mòbil. D'aquesta manera mai trobarien el cadàver.

Amb aquesta acció encara causaria més dolor a la seva exparella Beatriz Zimmerman, que de moment no podrà iniciar el dol fins que no es trobi el cos d'Anna.

La recerca d'aquests dos cossos es va donar per finalitzada el passat 30 de juny. La magistrada que porta el cas va decretar la fi de les operacions de l'vaixell en aigües de Tenerife. Així ho va decidir després que un últim informe tècnic detallarà que la recerca dels cossos era «completament inabordable».