Alerta sobre varies estafes que utilitzen la vacuna contra el covid per entrar a robar

S'aprofiten de la desinformació de part de la població

La vacunació contra la Covid-19 comença aquest diumenge 27 de desembre a Catalunya, quan se subministraran les primeres dosis de manera anecdòtica en residència de tot el país. Les primeres vacunes seran posades en un centre de l'Hospitalet de Llobregat  i s'aniran reproduint al llarg de tot el país.

Però davant la seva imminent arribada, molts criminals s'han volgut aprofitar d'aquesta situació. I és que en els últims dies s'han multiplicat les denúncies sobre les possibles estafes utilitzant la propera campanya de vacunació que està a punt de començar. I com és habitual en aquests casos, les víctimes preferides tornen a ser les persones d'edat avançada.

En els últims s'han detectat diversos casos en diferents parts d'Espanya que intentaven utilitzar la desinformació que en molts casos tenen les persones grans i així aconseguir entrar a casa per robar.

La primera zona on es va detectar aquesta pràctica delictiva va ser a les Illes Balears, encara que com dèiem, ja s'ha anat estenent a altres comunitats. La primera a donar la veu d'alarma sobre aquestes possibles estafes va ser precisament la Conselleria de Salut i Consum balear.

Aquesta advertia sobre que s'estaven rebent algunes trucades que indicaven que se'ls hi donaria cita per a la vacunació i que els sanitaris passarien per les cases de la gent gran en els pròxims dies. El tipus de víctimes que buscaven eren bàsicament persones grans que vivien sols.

Com dèiem, el departament de Salut de les Balears hauria rebut diverses consultes al respecte. Després d'aquestes, es van veure obligats a desmentir a través de les seves xarxes socials que no s'està duent a terme aquesta pràctica. A les Balears, com a la resta de comunitats inclosa Catalunya, es començarà a vacunar en residències.

Després d'aquesta denúncia, la Guàrdia Civil va detectar la presència de diversos intents d'aquest tipus d'estafa a la província de Sevilla. En un escrit de la Comandància de Guàrdia Civil de Sevilla a la delegada territorial de Salut i Famílies de la Junta a Sevilla, Regina Serrano, es comunicava que aquesta pràctica s'ha detectat a la província andalusa.

El que explica la Guàrdia Civil sobre aquest és que «terceres persones s'estarien posant en contacte amb ciutadans per oferir-los la possibilitat de vacunació al seu domicili contra la Covid-19, circumstància no prevista per les autoritats sanitàries, concorrent una aparença delictiva per accedir al domicili de les persones en qüestió».

S'ha demanat a la Junta que alerti als seus sanitaris i als responsables sobre l'existència d'aquesta estafa. Si una persona gran ha rebut aquest tipus de trucades, es demana al seu entorn que es posi en «contacte amb la Guàrdia Civil, i en cas d'urgència a través del telèfon 062 o de l'Aplicació per a mòbils Alertcops, o en qualsevol cas, contactant amb l'aquarterament més proper a la seva localitat». S'està investigant si aquesta estafa ha arribat també a Canàries o en altres comunitats com Catalunya.

Una altra estafa a través d'una carta

També en les últimes hores s'ha advertit un intent d'estafa relacionada amb la vacuna , Però utilitzant una altra modalitat. En aquest cas, l'advertència ha arribat des del departament basc de Salut. En aquesta s'avisa de la detecció de cartes «falses» on es demana als ciutadans que vagin als ambulatoris a posar-se les vacunes.

En aquestes missives s'utilitza el logotip fals de govern basc i de l'Osakidetza, el sistema basc de salut. Se'ls diu que ara se'ls posarà la primera dosi i que a l'abril se'ls posarà la segona. En aquesta també s'apunta que «obligatòria per als majors de 50 anys, de manera que en cas de no acudir a centre mèdic es comunicarà a les autoritats competents».


Comentaris

envia el comentari