Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Donald i Tonya abans de l'accident

La barbacoa familiar que va acabar en desgràcia: l'incendi va ser per un error del marit

Tonya ha perdonat el seu marit, Donald, per haver-la ruixat amb líquid inflamable en un accident

Un lamentable accident domèstic ha capgirat completament la vida de Tonya, una dona de 48 anys d'Atlanta, als Estats Units. Va passar el 2018 durant una barbacoa, quan la dona es va cremar la cara per un error fortuït del seu marit. Per sort, no va morir, però la seva vida es va convertir en un calvari.

Tonya Meisenbach fa mesos que està sotmesa a un dur procés de reconstrucció facial, ja que li va quedar la cara desfigurada. Amb prou feines es troba a la meitat d'aquest tractament, que costa 2,4 milions d'euros, i, malgrat tot, ha perdonat el seu marit pel fatal error que va cometre.

Després de l'accident, Tonya va estar unes quantes setmanes entre la vida i la mort, però finalment es va recuperar. La seva vida no ha tornat a ser la mateixa, i el que li va passar demostra una vegada més la desgràcia que poden suposar aquest tipus d'accidents quotidians. El seu marit li ha fet costat de manera incondicional.

Com es va produir l'accident

Era el desembre del 2018 quan Tonya i el seu marit, Donald, feien una barbacoa al jardí de casa seva. Ell s'encarregava del foc. En un moment donat, Tonya es va inclinar, i el líquid inflamable li va esquitxar el cos i va fer que cremés en flames.

Tonya Meisenbach abans i després de l'accident
Tonya Meisenbach abans i després de l'accident | Catalunya Diari

Tonya va patir cremades molt greus al braç, a la cara i als cabells, i va ser traslladada d'urgència a l'hospital. Davant la gravetat de la situació, els metges van decidir induir-li el coma, que es va allargar dos mesos. Durant aquest temps, va ser sotmesa a diverses cirurgies per a reconstruir-li el rostre.

Els metges li van practicar un empelt de pell a tota la cara, ja que li havia quedat totalment desfigurada. Després de sortir del coma, encara va estar uns mesos ingressada, i després va rebre l'alta. Tot i això, va haver de seguir anant regularment a l'hospital per a sotmetre's a operacions de reparació estètica.

El seu marit se sentia culpable

El centre hospitalari es va fer càrrec dels elevats costos del tractament per a reconstruir el rostre de Tonya. Tot i això, no va poder cobrir tots els costos, i la víctima no tenia assegurança, així que van demanar ajuda estatal. Gràcies a això, pot seguir endavant amb el tractament, encara que només és a la meitat.

L'altra cara de la moneda era Donald, que estava destrossat per la tragèdia i tenia un sentiment de culpabilitat que el torturava. Mentre Tonya va ser a l'hospital, el seu home no es va separar d'ella en cap moment i va escriure un diari perquè el llegís quan sortís del coma. En aquest va reflexionar sobre tot el que sentia.

Segons va relatar la dona, una setmana abans de Nadal eren al jardí de casa seva preparant una barbacoa. «Es va fer tard, així que vaig anar a la cuina a buscar la carn per a fer el sopar, i quan vaig tornar, em vaig acostar a la graella. El meu marit encara estava encenent el foc, i no me'n vaig adonar», explica.

«Llavors els raigs de l'encenedor em van impactar als cabells, als braços i a la roba», prossegueix, «i tot es va encendre com un misto». Recorda que després d'això va estar mesos ingressada a l'hospital. «Primer, en coma a causa del dolor i les operacions. Em van haver d'empeltar pell a tota la cara», afirma.

Suport incondicional

Malgrat que tot va ser per un error del seu marit, Tonya no li té rancúnia i li agraeix el suport incondicional. «Sempre m'ha fet costat», assegura. No obstant això, Donald segueix enfadat amb ell mateix pel que va passar. Ara afronten junts el difícil procés de recuperació de la dona.

Tonya Meisenbach abans i després de l'accident

Assegura que va passar temps intentant orientar-se i que quan es va despertar, tenia tots els músculs atrofiats. «No podia caminar, ni empassar. No podia ni moure'm del llit», explica. Va treballar de valent amb els fisioterapeutes per a recuperar la mobilitat, i gràcies a això, ha millorat notablement.

A Tonya li queden almenys vint cirurgies més, ja que a causa de l'accident se li va cremar més del 35% del cos. Ara el que més desitja és tornar-se a dedicar a la seva gran passió, el maquillatge. Agraeix estar viva per a explicar-ho i se sent beneïda «per les persones que m'envolten, sense les quals no podria viure».