Bars i restaurants de Lleida: «És un drama. No volem pagar els plats trencats de la crisi del coronavirus»

Els restauradors s'han manifestat a la capital del Segrià en contra del tancament de locals decretat per la Generalitat

Restauradors de Lleida trencant plats davant la Paeria
Els restauradors de Lleida han protestat davant la complicada situació que estan vivint davant la crisi dels rebrots al Segrià. | ACN

Més de 400 restauradors s'han concentrat aquest dijous a Lleida contra el tancament de bars i restaurants ordenat per la Generalitat a la capital i en sis municipis del Baix Segre. «És un drama», ha assegurat el president de la Federació d'Hostaleria, Josep Castellarnau. Després de la concentració s'han desplaçat fins a la plaça de la Paeria i han trencat plats a la porta de l'Ajuntament de Lleida.

«No volem pagar els plats trencats de la crisi del coronavirus un altre cop», ha assegurat Dani Consuegra, propietari del grup Astoria de Lleida. Durant l'acte s'han sentit crits de «volem treballar», reclamant la reobertura immediata dels seus establiments. Castellarnau ha reconegut que la situació és «difícil» i que estan «molt preocupats».

«No podem més, estem molt emprenyats», ha dit, ja que no entenen per què la restauració de Lleida són els únics d'Europa que estan tancats. «A Madrid van sense mascareta, a l'Hospitalet els deixen treballar i a Barcelona poden fer concerts, però a Lleida ens tanquen bars i restaurants», lamenta.

Un sector que dona feina a 10.000 treballadors

Des de la Federació expliquen que hi ha 4.000 empreses de restauració a la demarcació de Lleida que compten amb 10.000 treballadors. Calculen que un 20% dels negocis del sector de l'hostaleria de Lleida ja no tornaran a apujar la persiana i reclamen les ajudes promeses, «però ja, no en 10 anys», ha dit Castellarnau. Reclama també que se'ls paguin els ERTO de força major des del 4 de juliol, «quan els nostres ingressos ja van començar a ser nuls», concreta.

El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida ha recordat durant el manifest que ha llegit en la concentració del sector d'aquest dijous que «Lleida també som Catalunya». Lamenta que la Generalitat tenen «oblidat» aquest territori i reclamen una inversió «valenta i decidida» si no volen un «territori buit». També demanen que els polítics locals defensin el territori. «Si volem quedar bé sempre, serem rucs sempre. Cal més respecte per la gent de Lleida», assegura Castellarnau.

Un grup d'hostalers han creat la plataforma NUC (Nova Unitat Ciutadana) i asseguren que si demà divendres no s'aixeca el tancament dels establiments, «obrirem simbòlicament» de manera reivindicativa.


Comentaris
Josep Vigatà i Mateu
els bars i restaurants de Lleida capital així com els del pobles confinats tenen tota la raó. No potser que tota Catalunya estiguin oberts menys aquí. És una vergonya i les institucions lleidatanes Paeria Diputació. delegacions del Govern Català i Española, Consell Comarcal del Segrià tots callats sense protestar. Lleida com sempre menyspreus per el centralisme català. Fins quan?

envia el comentari