Imatge d'una família anant amb bicicleta per un bosc

Una batuda de senglar quasi mata un ciclista a Catalunya: pot acabar en cadira de rodes

La família del ferit, que va acabar a l'UCI i que ha perdut la mobilitat de les cames a causa d'un tret, demana aturar les batudes de senglars

Anar amb bicicleta pel bosc és, a priori, una activitat segura. Els fets ocorreguts a Argentona l'últim dissabte de gener, però, en demostren el contrari. Un home va rebre un tret d'un caçador que participava en una batuda del senglar i va acabar a l'UCI. En les primeres 48 hores, fins i tot, hauria pogut morir. 

Així ho explica la família al diari ARA. «Les primeres 48 hores ens van dir que podia morir per la bala al pulmó», diu la germana del ferit, un home de 43 anys i veí de Vilassar de mar. El pronòstic de l'home continua sent greu un mes després dels fets i, tot i que ja és fora de l'UCI, ha perdut la mobilitat de les cames per la lesió medul·lar. 

Ara haurà d'afrontar un procés llarg i aparatós. «Quan una persona acaba en cadira de rodes perquè va en bicicleta pel bosc i li disparen, alguna cosa falla», insisteix Susanna Jiménez, la germana de l'home ferit, en declaracions a Rac1. 

Imatge d'un camí amb una senyal de la batuda del senglar
A l'home li van disparar un tret uns caçadors mentre anava amb bici | ACN

La família del ferit demana aturar les batudes de senglars 

«Anul·lar-les mentre no es pensen altres alternatives o com a mínim les que s’organitzen, que sigui amb garanties», és el que demana la família d'en Francesc Jiménez Romero, l'home ferit a Argentona, al Maresme

I, de moment, el Govern de la Generalitat ha pres una determinació: obligarà a informar de les batudes en l'ordre de vedes de 2023 per evitar accidents com aquest. El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural incorporarà «elements d'obligat compliment» en l'ordre de vedes de la temporada de caça 2022-2023 per tal de millorar la seguretat de les batudes i minimitzar els «conflictes de convivència» entre usuaris del bosc. 

«No pot tornar a passar»

Després de l'incident en què un ciclista va rebre el tret d'un caçador a Argentona, el director dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona, Jordi Pena, que s'exigirà l'anunci previ de les batudes, ja que actualment és només una recomanació. 

D'aquesta manera, segons Pena, els gestors dels parcs naturals podran establir mecanismes que facin compatibles i segurs els diferents usos. El Govern també es compromet a modificar la Llei de caça de 1970.

«No ens podem aturar en aquest protocol i la resolució de vedes que regularà la propera temporada de caça incorporarà elements d'obligat compliment», afirma Pena, mentre insisteix: «No pot tornar a passar».