Montatge fotogràfic de Tomás Gimeno i Beatriz Zimmermann

Beatriz, mare d'Anna i Olivia, abatuda pel final de la cerca: «Tots perdem»

Joaquín Amills, representant de la família, trasllada la sensació que no ha pogut tancar el cercle

El vaixell oceanogràfic Ángeles Alvariño ha posat fi a la cerca d'Anna i Tomás Gimeno. Les autoritats donen per finalitzat l'operatiu de rastreig. Donen per fet que els cossos estan en algun lloc insondable del fons del mar.

El portaveu de la família d'Anna i Olivia, Joaquín Amills, ha manifestat la sensació que impregna la mare, Beatriz Zimmermann: «Tots hem perdut». Veu amb tristesa com els seus pitjors presagis s'han complert, ja que no han trobat el presumpte assassí.

Amills ha revelat que la mare de les nenes està tranquil·la després de saber que la cerca ha finalitzat. Les complicades operacions de rastreig han aconseguit trobar el cos d'una de les germanes: Olivia, de 6 anys, va aparèixer el 10 de maig.

No obstant això, Anna i Tomás segueixen en parador desconegut. La principal hipòtesi és que el pare de les nenes les va matar i després es va suïcidar. Els investigadors creuen que els cossos van ser arrossegats pel corrent cap a algun lloc de l'oceà.

Però a més de 1.500 metres de profunditat, on suposadament hi hauria els cadàvers, és gairebé impossible trobar un cos humà. Això ha motivat l'ordre de la jutgessa de finalitzar les tasques de cerca. I ara hi ha molts interrogants oberts sobre el cas.

La zona en la qual podrien estar la nena i el seu pare és una zona escarpada amb un sòl en relleu. La jutgessa que està al comandament de la investigació considera que és una cerca «inabordable». Per això aquest dimecres va ordenar la fi de les indagacions.

«No s'ha tancat el cercle»

Per a Beatriz Zimmermann, trobar el cos de Tomás Gimeno era clau per a tancar el cercle. La idea que el pare pugui seguir amb vida i en llibertat la turmenta. Ara sent que no haver trobat el cos és com una derrota.

Però la situació també ha canviat respecte al principi de la cerca. Ara hi ha més indicis sobre el que va succeir la nit del 27 d'abril. Totes les evidències apunten que el pare segrestador es va suïcidar després d'assassinar les seves filles.

Segons Joaquín Amills, això ajudarà a Beatriz a superar la mort de les seves filles. Però també quedarà un dubte per sempre: «Podem pensar en un 99% que s'ha suïcidat, però la realitat és que segueix en cerca i captura com si hagués aparegut».

Parlant en nom de la mare d'Anna i Olivia, Amills ha dit que «tots hem perdut, perquè deixarem un cruel assassí a perpetuïtat per no disposar del cos». També ha deixat clar que «no s'ha tancat el cercle».

Moltes incògnites obertes

Joaquin Amills, president de SOS Desaparecidos, assegura que «encara hi ha moltes incògnites. Podríem pensar que va posar fi a la seva vida, però la realitat és que no s'e n'ha trobat el cos, per desgràcia».

Beatriz va sol·licitar en diverses ocasions que el vaixell especialitzat seguís rastrejant el fons marí. Es va comunicar amb el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que li va prometre que buscarien fins al final. Però no ha pogut ser.

D'altra banda, la mare i la família de les nenes han agraït constantment la tasca dels efectius de cerca. La voluntat de Beatriz és agrair personalment la feina que han fet els membres de la tripulació de l'Ángeles Alvariño, ja que gràcies a ells ha pogut enterrar la seva filla. 

Un cop tancada la fase de cerca dels cossos, el següent pas és el funeral públic per les nenes. Estava previst que se celebrés aquests dies, però tot dependrà de com evolucioni la incidència del coronavirus a les illes Canàries.

I és que la família de les nenes vol fer un funeral obert al públic. Beatriz vol que sigui una oportunitat perquè, de manera simbòlica, tot Espanya s'acomiadi d'Anna i Olivia, que quedaran com un símbol de les víctimes de la violència vicària al país.