Imatge panoràmica del Monestir de Montserrat amb les muntanyes de fons

Denuncien un monjo de Montserrat que hauria comès abusos a un menor de 17 anys

El monestir ja ha pres mesures disciplinàries pel monjo, que ja ha declarat davant dels Mossos d'Esquadra

Nou cas de presumptes abusos a l'Església a Catalunya. Un monjo de Montserrat ha estat denunciat per un presumpte delicte d'abusos sexuals contra un menor de 17 anys.

Segons informa el monestir de Montserrat a través d'un comunicat, els presumptes abusos s'haurien comès l'any 2019 i els Mossos d'Esquadra van comunicar els fets aquest dimecres a la comunitat benedictina. El Pare Abat, Josep Maria Soler, juntament amb el Consell de Degans del monestir, li han obert un expedient canònic. També li han prohibit realitzar qualsevol activitat pastoral ni mantenir cap contacte amb menors.

La comunitat mostra la seva «solidaritat i suport» a la víctima i asseguren que tindran una «col•laboració total i absoluta» amb les autoritats policials i judicials per aclarir els fets.

El Consell de Degans el monestir pren mesures contra el monjo

Els Mossos d'Esquadra van comunicar la situació aquest dimecres al pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler. Els agents van informar-lo que un dels monjos de la comunitat ha estat denunciat per uns presumptes abusos sexuals comesos l'any 2019 contra un menor que en aquell moment tenia 17 anys. 

D'acord amb el Consell de Degans del monestir, s'ha decidit prohibir «de manera absoluta» que el monjo exerceixi el seu ministeri. A més a més, també se li ha prohibit realitzar qualsevol activitat pastoral ni tampoc mantenir cap mena de contacte amb menors. De retruc, se li ha obert una investigació prèvia prevista en aquests casos pel Dret Canònic. Aquesta investigació tindrà com a finalitat «notificar els fets a la Santa Seu i determinar-ne les responsabilitats canòniques i eclesials».

A través d'un comunicat, el monestir expressa el seu «compromís» i la «decidida voluntat de lluitar contra tota mena d'abusos aplicant la normativa i els protocols previstos de manera ferma i taxativa».

El monjo denunciat ha declarat aquest dijous al matí davant dels Mossos d'Esquadra a la Ciutat de la Justícia, que és on hi ha la unitat corresponent. No se li ha decretat cap mesura cautelar i, per tant, pot continuar amb llibertat. Es tracta d'un pas previ abans que Mossos tanqui l'expedient que presentarà al jutjat corresponent de Manresa.