Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El dissenyador de la càpsula per trobar en Julen: «Tenim l’esperança de salvar-lo»

Julián Moreno ha concedit una entrevista a ‘La Vanguardia’ on ha explicat totes les novetats del cas | El bomber segueix defensant que encara hi ha esperança «perquè el rescat tingui un final feliç»

El bomber que va dissenyar la càpsula metàl·lica manté l'esperança de trobar Julen viu | Twitter @EmergenciasSEV

La desesperació pel cas del petit Julen segueix en augment. Al llarg dels darrers dies, lluny d’anar-se complint les expectatives dels experts —els quals, en un principi, tenien previst rescatar-lo pocs dies després de l’accident— la situació s’ha anat complicant cada vegada més, i ara com ara encara no han pogut ni tan sols localitzar el nen de dos anys i mig.

Ara, el bomber que va dissenyar una espècie d’ascensor per facilitar les tasques de rescat ha concedit una entrevista a ‘La Vanguardia’ on s’ha mostrat optimista i ha expressat la seva esperança de poder trobar Julen viu, i salvar-lo.

[predef]julen-cat-201[/predef]

«La nostra esperança és rescatar-lo viu»

«La nostra esperança és poder rescatar-lo viu», són les paraules de Julián Moreno, un dels efectius que treballa des de fa més d’una setmana en el rescat del nen de dos anys i mig que va caure en un pou il·legal del municipi de Totalán, a Málaga. «No podem pensar una altra cosa», explica el bomber, malgrat ser conscient que a mesura que passen les hores les possibilitats de trobar el petit Julen amb vida són cada cop més ínfimes.

Preguntat per les possibilitats reals que el nen hagi sobreviscut després de tants dies sense menjar ni aigua, declara el següent: «Al llarg de la història, l’ésser humà s’ha trobat amb circumstàncies molt complicades, i no hem de perdre l’esperança». Amb tot, Moreno té clar que «el temps juga en contra, perquè són molts dies, però sempre queda l’esperança a què tots ens agafem, perquè el rescat tingui un final feliç».

Les tasques de perforació a Totalán continuen després que el menut caigués al pou el passat diumenge
Un error de càlcul obliga a excavar un nou túnel per trobar el petit Julen | CatalunyaDiari.cat

 

A més, el bomber assenyala que mai havia participat en un cas «tan extrem i prolongat» com el de Julen, si bé destaca que «en la meva trajectòria com a bomber m’he trobat amb molts casos on hem hagut de ser molt pragmàtics i tenir certa capacitat d’inventiva per tal de solucionar els problemes que anaven sorgint».

Moreno va dissenyar la càpsula metàl·lica

Però Julián Moreno no és un bomber qualsevol, sinó que es tracta de la persona que va dissenyar la càpsula metàl·lica per poder facilitar el rescat del petit. En aquest sentit explica que, malgrat que en un primer moment estava previst que es dugués a terme un descens vertical mitjançant un sistema de cordes, «vaig estar meditant perquè els miners poguessin descendir amb total seguretat».

Així les coses, Moreno ha esdevingut l’inventor d’un aparell que permetrà que, davant «qualsevol mena de contingència», els equips de rescat puguin accedir directament al lloc i realitzar les tasques pertinents. Aquest giny podrà transportar fins a dues persones per viatge, si bé el bomber deixa clar que serà la Guàrdia Civil «qui determinarà els passos a fer en tot moment».