Amb la presa de possessió dels consellers feta es comencen a saber qui seran les persones que formaran part de l'equip dels departaments. En la primera reunió del Consell Executiu que s'ha celebrat aquest dissabte, 2 de juny, al Palau de la Generalitat, amb els nous consellers i el president Torra, s'ha nomenat, entre altres alts càrrecs, Brauli Duart com a secretari general del Departament d'Interior.
Serà el número dos del conseller Miquel Buch i l'encarregat d'articular un departament, a les ordres de l'exalcalde de Premià de Mar, que està sota l'atent escrutini del govern espanyol i de qui depenen els Mossos d'Esquadra, els Bombers de la Generalitat, el Servei Català del Trànsit i Protecció Civil. Avui només s'ha nomenat el secretari general i s'espera que durant els dies vinents es vagin nomenant els altres càrrecs del sottogoverno.
L'home de la gorra dels Mossos al despatx
Ha estat els darrers anys el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i ara assumirà la direcció d'un departament que no és desconegut per ell. Brauli Duart (Sollana, 1961) és funcionari de carrera de la Generalitat de Catalunya des de 1985, vinculat a Convergència i va ser l'any 1995 quan va entrar a formar part de l'equip del conseller Xavier Pomés (CDC) al departament de Governació, l'embrió de l'actual departament d'Interior. Després de ser subdirector general d'Administració i Serveis de la direcció general de Seguretat Ciutadana va convertir-se l'any 2001, també amb Pomés, secretari general del Departament, el mateix càrrec que assumirà ara amb Miquel Buch.
D'aquella època Duart en guarda un bon record i un detall. Al despatx de la Corporació l'ara ja secretari general d'Interior hi tenia una gorra de plat del cos de Mossos d'Esquadra. Funcionaris del departament li van regalar quan el va abandonar l'any 2003 després d'anys vinculat a un departament que, entre altres coses, va impulsar i iniciar el desplegament de la policia de la Generalitat que aquest 2018 arribarà als deu anys que es va completar.
Després d'Interior, a la Corporació
L'any 2003 Convergència va perdre la Generalitat de Catalunya i Duart va ser cessat. L'any 2008 va entrar a formar part del consell de la Corpo i va ser l'any 2012 quan se'n va reformar la direcció, ja altre cop amb el poder en mans de Convergència, que va ser nomenat president de l'ens. Durant aquests deu anys a la Corporació. Brauli Duart és llicenciat en geografia i història per la Universitat de Barcelona (UB), diplomat en funció gerencial de les administracions públiques per Esade i per l'Escola d'Administració Pública i diplomat en ciència política per la UB.
No hi haurà restitució
Amb el nomenament de Brauli Duart no es farà efectiva la restitució. El secretari general del departament cessat per l'article 155 de la Constitució Espanyola no repetirà en el càrrec. Actualment el vallenc Cèsar Puig està imputat per l'Audiència Nacional i pendent de judici pel presumpte delicte de sedició arran de la gestió que van fer els Mossos d'Esquadra de la manifestació del dia 20 de setembre davant de la conselleria d'Economia i del referèndum de passat 1 d'octubre. Puig va ser nomenat pel conseller Jordi Jané (CDC) i es va mantenir en el càrrec amb el conseller Quim Forn (PDeCat), ara empresonat a Estremera.
Falta director general de la Policia: un càrrec complicat
Amb l'aplicació de l'article 155 el govern espanyol va cessar el secretari general del departament i també el director general de la Policia, Pere Soler, que igual que Puig, està imputat per un presumpte delicte de sedició i està a l'espera de judici. Tot apunta que Soler tampoc repetirà al capdavant de la policia de la Generalitat i que Buch i Duart hauran de buscar un nou perfil.
Avui, al Palau de la Generalitat, gent propera a l'equip de Buch asseguraven que el nom encara no està lligat. És un càrrec que s'haurà de nomenar de nou. En altres departaments, on el govern espanyol va intervenir menys, els directors generals no van ser cessats i ara poden seguir sense cap nomenament amb els nous consellers. Sí que repetirà en el càrrec el cap de gabinet del conseller Pere Ferrer i s'espera que el nou equip de Buch nomeni qui serà el cap de comunicació del departament, un càrrec que ara ocupa Ester Sastre –nomenada pel govern espanyol després de l'aplicació de l'article 155.
Pere Soler havia substituït Albert Batlle que el mes de juliol de 2017, mesos abans del referèndum, va dimitir per no haver de participar en l'organització de la consulta sobiranista que des de l'Estat s'havia considerat il·legal. Batlle havia substituït en el seu moment, l'any 2014, a Manel Prat, que va acabar dimitint després de la crisi generada pel cas Ester Quintana sota la direcció del conseller Felip Puig.
Ningú volia ser director general de la Policia
Aquell any, quan el govern d'Artur Mas es va quedar sense director general de la Policia, ningú volia acceptar el càrrec. El president es va reunir amb diverses persones, és un càrrec que cal l'aprovació directa del molt honorable, però no trobava ningú. Entre d'altres, el que llavors era el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Joaquim Nin, actual secretari general del departament de Presidència i alcalde d'Albinyana.
Finalment es va reciclar Batlle, que havia sigut regidor del PSC a l'Ajuntament de Barcelona i també va ser director general de Serveis Penitenciaris del departament de Justícia. L'any 2011 va ser nomenat director adjunt de l'Oficina Antifrau de Catalunya al costat del polèmic Daniel de Alfonso. El càrrec de director general de la policia, per fets interns o externs sempre és complicat.