Buch tanca la crisi a Mossos sense cessaments i elogiant els dispostius del 6-D

El conseller de l'Interior sí que fa autocrítica per com s'ha gestionat la crisi a nivell polític | El president Torra ja no demana canvis a Interior i retira l'ultimàtum

El conseller de l'Interior de la Generalitat de Catalunya Miquel Buch s'ha reunit aquest migdia al Complex Central dels Mossos d'Esquadra a Sabadell per parlar amb els comissaris del cos per explicar-se després de la greu crisi que es va encetar arran de les declaracions del president Quim Torra contra els Mossos d'Esquadra. Des d'Interior es dóna ara la crisi per tancada i s'assegura que cal tornar a la normalitat. Buch no dimitirà, no cessarà els responsables de l'ordre públic del cos i valora que els dispositius de Girona i Terrassa van ser «globalment correctes».

El conseller fa autocrítica de com s'ha gestionat la crisi en l'àmbit polític

Buch, i segons han explicat des d'Interior, ha fet «autocrítica» per les informacions que aquests darrers dies s'han generat arran de les declaracions d'ell mateix i del president del Govern, quan van posar en entredit les actuacions de la policia catalana a les concentracions de grups antifeixistes a Girona i Terrassa. Recordem que als dos municipis, el matí i la tarda del dia 6 de desembre, grups de persones amb la cara tapada van atacar la línia policial. Les càrregues dels Mossos van ser criticades pel mateix president que va donar quatre dies al conseller per fer canvis a Interior. Ahir a la tarda Torra i Buch es van reunir i van acordar deixar l'ultimàtum sobre la taula i donar-se temps per calmar les aigües.

Davant dels comissaris del cos, el conseller ha «refermat q la seva prioritat és defensar el cos i mantenir-lo fora de qualsevol debat partidista i del focus mediàtic». Els canvis que va demanar Torra ja no són urgents. El conseller ha explicat als màxims comandaments del cos que els possibles canvis, si se'n fan, seran  «una decisió interna que ha de respondre a necessitats estructurals i atenent a criteris professionals i objectius».

Els operatius de la BRIMO i de l'ARRO dels 6-D, «globalment correctes»

El conseller també ha assegurat que després de fer una anàlisi més profunda dels fets del dia 6, els dispositius van ser «globalment correctes». Tot i això «ha demanat que, com sempre, realitzin la necessària reavaluació dels fets i prenguin les mesures que calgui en cas de detectar o constatar actuacions que no s'ajustin a la praxi policial». En aquesta línia des de la direcció política de la policia s'ha lamentat que a Terrassa només s'hi despleguessin agents de l'ARRO i no tinguessin el suport de la Brigada Mòbil, la primera unitat antiavalots de la policia catalana. Buch ha aprofitat la reunió amb els comissaris per enviar també un missatge a la societat catalana «perquè treballi per l'aïllament polític de les minories violentes».