policia nacional i vanesa barrado

Busquen l'implicat en un crim a Espanya: Vanesa va ser esquarterada

Juan Manuel Morales va ser jutjat per ajudar el seu germà a desfer-se de les restes de la víctima

A l'estiu del 2012, uns agricultors de Cadrete (Saragossa) van trobar dues sospitoses bosses d'escombraries. En una hi havia el cap d'una dona, una altra contenia una cama humana. Al registre d'un habitatge a cent metres d'allà, la Guàrdia Civil va trobar sang i restes de calç viva a la banyera.

La investigació va revelar que la víctima era Vanesa Barrado i que havia estat assassinada per la seva parella, Cristóbal Morales. També va determinar que l'assassí havia esquarterat la víctima amb els seus dos germans, Juan Manuel i Miguel Ángel. Però la sentència va absoldre Juan Manuel d'aquest delicte.

La justícia va considerar que només s'havia aprofitat dels diners dels comptes de la víctima i el va condemnar a 15 mesos de presó. El crim va causar una gran commoció a la localitat saragossana, i ningú ho ha pogut oblidar. Ara torna a sortir a la llum, perquè Juan Manuel Morales ha desaparegut.

Juan Manuel ha desaparegut

Juan Manuel Morales, implicat en un salvatge crim comès el 28 de juny del 2012, ha desaparegut. L'última vegada que van saber-ne va ser dimecres, i la Policia Nacional l'està buscant. Els seus amics han denunciat la seva desaparició i asseguren que no tenen ni idea d'on pot ser.

víctima vanesa barrado
Vanesa Barrado, víctima d'assassinat.   | La Noticia Digital

Juan Manuel, de 51 anys, complexió prima, cabells canosos i ulls marrons, va desaparèixer portant una motxilla negra. SOS Desapareguts ha difós les seves fotos i la seva descripció demanant la col·laboració ciutadana per trobar-lo. Crida l'atenció, d'acord amb el passat fosc del desaparegut.

El nom de Juan Manuel va aparèixer al costat del dels seus germans en un dels episodis més macabres de la crònica negra espanyola. Els germans Morales es van veure implicats en l'assassinat i l'esquarterament de Vanesa Barrado. El cadàver va aparèixer en una pollancreda mesos després del crim.

Així van passar els fets

Segons l'investigació, Juan Manuel Morales es trobava amb la filla de Vanesa, una nena de 3 anys, a una habitació. Aquella nit el seu germà Cristóbal va discutir amb la jove perquè el volia deixar. L'home va anar a la cuina a buscar un ganivet i de manera sorprenent li va tallar el coll a la víctima.

Aquesta no va tenir temps de defensar-se i va morir dessagnada en qüestió de minuts. Després, en companyia dels seus germans, Cristóbal va arrossegar el cos fins a la banyera i el va submergir en calç viva per fer desaparèixer les restes. Van anar abandonant els trossos en bosses d'escombraries per l'entorn.

Durant els mesos següents van fer creure la família que Vanesa els havia abandonat per iniciar una nova vida. Fins que uns agricultors van descobrir les bosses amb un cap i una cama a dins. Cristóbal i els seus dos germans van seure a la banqueta dels acusats.

Ningú pot oblidar el que ha passat

Cristóbal va ser condemnat a 24 anys i mig de presó per assassinat i per haver tret els diners de la víctima de les targetes i haver robat les seves joies. Miguel Ángel, que el va ajudar a desfer-se de les restes i a buidar les targetes, va ser condemnat a tres anys. El tribunal el va considerar culpable d'encobriment.

Pel que fa a Juan Manuel, només va ser condemnat a 15 mesos per haver-se beneficiat dels diners de la víctima. La sentència va considerar que ell i la seva germana Jéssica havien acordat amb Cristóbal quedar-se amb les coses de Vanesa. Es va quedar amb el seu portàtil, un penjoll i dos anells, i va vendre les seves joies.

Juan Manuel i Vanesa
Juan Manuel, implicat en el crim de Vanesa.   | La Noticia Digital

Els germans, amb la col·laboració de Jéssica, van urdir un pla per fer creure que la víctima seguia viva. Es disfressaven amb gorres, perruques i ulleres de sol per acudir puntualment als caixers i treure els diners. Vanesa cobrava una prestació social de 357 euros mensuals.

Ara com ara no hi ha cap hipòtesi sòlida sobre la desaparició d'aquest home, amb un passat fosc. A Cadrete segueixen recordant aquell macabre crim que va provocar una onada de solidaritat amb la família de Vanesa. Just deu anys després, un dels protagonistes ha desaparegut misteriosament.