Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Sara amb el seu xicot Jaime, qui ha assassinat la seva parella

Sara, l'espanyola assassinada brutalment pel seu xicot Jaime: tota la veritat

La Fiscalia rectifica i qualifica el crim com un assassinat per traïdoria i no com un homicidi

Sara de Celis García tenia 26 anys quan el seu xicot Jaime la va assassinar de manera brutal al seu domicili de Granadilla, a Tenerife. Ara, dos anys i mig després, el cas ha estat per fi qualificat d'assassinat amb traïdoria. Fins ara, la fiscalia sostenia que era un simple homicidi.

Després d'escoltar les conclusions finals del judici celebrat aquesta setmana passada a l'Audiència Provincialla, la Fiscalia ha rectificat. Ara, considera el crim com un assassinat amb traïdoria, i l'acusat podria ser condemnat a 25 anys de presó. Se suma així a la petició de l'acusació particular.

La rectificació de la Fiscalia es deu en gran manera a la lluita encomiable d'Asun, la mare de Sara. Aquesta mare coratge porta temps lluitant perquè la mort de la seva filla sigui considerada un assassinat. Així doncs, el jurat popular donava a conèixer el veredicte sobre un cas amb una història molt dura.

Una nova vida per a Sara

El crim de Sara, ocorregut el 25 de novembre del 2019, va commocionar tot Espanya per la seva inusual crueltat. La noia havia estat sotmesa durant mesos a un control malaltís per part de la seva parella, un colombià de 29 anys. Posteriorment, va morir en un brutal atac, degollada i apunyalada diverses vegades al coll.

Fotomuntatge amb un mall d'un jutge i la parella de Sara i Jaime
Conclou el judici pel crim de Sara de Celis | CatalunyaDiari

Sara va néixer a Lleó, i amb 8 anys es va traslladar juntament amb els seus pares a Tenerife per començar una nova vida. Poc abans el seu oncle Amador s'havia mudat a l'illa, i els seus pares van seguir el mateix camí per buscar feina. Per això, es van instal·lar a Granadilla, on han viscut tot aquest temps.

La Sara, que havia perdut el pare fa uns anys, va estudiar un mòdul d'informàtica i va fer pràctiques a l'ajuntament. Allà la recorden com una dona molt alegre, molt jovial i discreta. Durant un temps va estar sortint amb una altra parella sentimental, i feia poc que havia conegut Jaime.

Va patir un autèntic calvari

Com sol passar amb aquest tipus de maltractadors, Jaime era molt tranquil i calmat a ulls dels altres. Els familiars de la jove mai van sospitar d'aquell jove educat que semblava molt enamorat de la seva filla. De portes cap endins, però, ella estava patint un autèntic calvari.

Després de cinc mesos de convivència, Jaime havia mostrat la seva veritable cara i la Sara estava molt aclaparada. Així ho van revelar les converses de WhatsApp que mantenia amb una amiga seva. «No sé conduir la situació, espia el meu mòbil, tinc molta ansietat», va confessar Sara a la seva amiga.

Quatre dies abans de morir li va fer aquests comentaris: «No sé com dir-li les coses, vaig deixar el mòbil apagat carregant de nit al bany i quan el vaig mirar estava encès amb la pantalla del PIN». «No soc idiota, estic molt aclaparada, tinc molta ansietat», va reiterar, «no saps com em molesta».

Tots dos vivien a casa de l'àvia de la Sara, que el 25 de novembre del 2019 va presenciar com en Jaime la matava. L'autòpsia va revelar que tenia ferides punxants per tot el cos, una molt profunda al coll. Quan van arribar els serveis d'emergència, la víctima ja era morta.

Asun, una mare coratge

Asun assegura que l'assassí tenia la seva filla vigilada, «la va anar apartant de mi i no la deixava estar sola amb ningú». Després de la mort de la seva filla va emprendre una lluita perquè cap crim masclista quedi impune. «Ningú mata la seva parella per una escalfor, sinó perquè no suporten perdre el control sobre elles», diu.

Fotomuntatge de Sara de Celis i la seva mare Asun
Asun, la mare coratge que va perdre la seva filla de manera tràgica | CatalunyaDiari

Malauradament, la seva fila va morir en el moment en què va decidir sortir d'una relació tòxica. «Ell la manipulava», explica Asun, «la tenia sotmesa psicològicament, ell plorava i li deia a Sara que no tenia on anar». Per això ella no deia res, per això va patir en silenci durant mesos la situació que vivia.

Com la resta de les víctimes, Sara creia que podia controlar la situació ella sola i potser fer-lo canviar, però finalment no va ser així. Recentment, la mare ha hagut de reviure el crim durant el judici, cosa que en violència de gènere es coneix com a revictimització. D'aquí, que ara aixequi la veu perquè canviïn les lleis i es protegeixi les víctimes.