Primer pla de Santiago Sánchez, l'aventurer desaparegut

Busquen a Santiago, un aventurer desaparegut de manera estranya

Està fent el camí a peu cap al Mundial de Qatar, però va desaparèixer el 2 d'octubre

L'exmilitar i aventurer espanyol Santiago Sánchez Cogedor està desaparegut des del 2 d'octubre passat. Acostumat a les grans gestes, feia mesos que recorria el món a peu per arribar fins al Mundial de Qatar. Però, es va perdre el seu rastre misteriosament a la frontera entre l'Iraq i l'Iran.

Santiago es va fer famós el 2019 en anar amb bici des d'Alcalà d'Henares a Aràbia Saudita per acompanyar el Real Madrid a la Supercopa d'Espanya. La seva gesta va ser tan sonada que va ser rebut pels mateixos jugadors merengues. Per això, aquest any volia repetir la gesta i va posar rumb al Mundial de Qatar 2022.

Santiago va estar a la missió espanyola a Kosovo, ha recorregut més de cinquanta països i té amics a tot el món àrab. Per això la seva desaparició ha provocat una gran preocupació entre els seus familiars i els seus seguidors. Així doncs, ara ha començat una cursa a contrarellotge per trobar Santiago.

Fa dies que no dona senyals de vida

Amics i familiars de Santiago Sánchez Cogedor el defineixen com un home prudent i intel·ligent. Compta amb patrocinadors per a les seves aventures i amb una legió de seguidors fidels a les xarxes socials. Tot i això, fa dies que no publica res i la preocupació s'ha apoderat de tots.

Imatge de Santiago Sánchez abans de començar la seva ruta
Va sortir sol d'Alcalà d'Henares amb un carro | Cedida

El seu darrer senyal de vida va ser el 2 d'octubre, quan va escriure al seu amic Coque per dir-li que la situació a l'Iran estava calenta. El país es troba en plena revolta pels abusos del règim sobre les dones. El dia anterior, havia enviat una foto al seu amic Miguel des de la frontera kurd-iraniana.

Des d'aleshores regna un silenci total a les seves xarxes socials, i els seus familiars no tenen més que una angoixant incertesa. L'únic consol és que no arriben males notícies, i la seva esperança és que només sigui un malentès. Confien en la seva experiència com a militar per superar l'adversitat.

Mantenen l'esperança

Santiago va ser militar amb 19 anys i té experiència en situacions de risc. Per això als seus amics i familiars els resulta estrany no saber-ne res després de tants dies. Coneix molta gent en aquests països i sempre fuig del perill, així que els seus familiars mantenen l'esperança dins de la preocupació.

L'ambaixada espanyola ha confirmat que hi ha diversos detinguts a l'Iran per fer vídeos i fotos. Creuen que Santiago pot estar detingut, en situació d'aïllament, per fer fotos i vídeos a aquest país. Però cada dia que passa afegeix més incertesa a una situació molt estranya.

Imatge de Santiago Sánchez amb Luka Modric
Santiago va ser rebut pels jugadors del Real Madrid en 2019 | Cedida

Ara com ara, s'han posat en contacte amb el Ministeri d'Afers Estrangers espanyol per fer constar la desaparició de Santiago. Volen saber almenys si ha entrat a l'Iran i si hi ha algun document que ho testifiqui. Per aquest motiu, l'ambaixador a Qatar ha preguntat al cònsol iranià sobre aquest espanyol.

Una gesta normal per a ell

Els familiars del desaparegut saben que si està detingut a l'Iran s'acabarà sortint, i això és una bona notícia. També ho són els contactes entre l'ambaixador i el cònsol. Els propers dies poden ser decisius per saber si hi ha esperança o si cal començar a preocupar-se de debò.

Santiago va sortir d'Alcalà d'Henares el 8 de gener només amb un carret en què porta una tenda de campanya, càmping gas i cantimplora. Va entrar a França per Perpinyà i va creuar Mònaco fins a Itàlia, dirigint-se cap al sud, tot a peu. Allà va agafar un vaixell fins a Albània i va passar per Grècia fins a Turquia.

Després de creuar Istanbul i Ankara va arribar fins al Kurdistan iranià, i se li va perdre la pista quan creuaria a l'Iran. Encara que pugui semblar una odissea, per a ell és un viatge normal, ja que hi està acostumat. Santiago és una ànima lliure amb esperit aventurer que sempre busca superar-se amb nous reptes.

Tot i això, no és el primer contratemps que pateix, ja que el 2019 es va haver de quedar cinc mesos en un camp de refugiats a Grècia. Tornava de la Supercopa a l'Aràbia Saudita quan va esclatar la pandèmia i es va quedar atrapat als Balcans. Ara, un nou desafiament l'ha agafat en ple viatge amb una gran incertesa.