espeolontòlogues

Les tres espeleòlogues atrapades en una cova a Cantàbria ja són fora

Es tracta de dues veïnes de Barcelona i una tercera, veïna del municipi valencià de Vinaròs, localitzades de matinada després d'hores d'angoixa

ACTUALITZACIÓ 15/07/2019 a les 17.00 hores

Les tres espeleòlogues, dues catalanes i una valenciana, es troben en bon estat fora de la cova de Cueto-Coventosa,  encara que presenten signes «d'esgotament total» i d'hipotèrmia, segons el centre de coordinació del rescat. Han pogut sortir de la cavitat a dos quarts de cinc de la tarda, com ha anunciat el servei d'emergències de Cantàbria:

El President de la Federació Catalana d'Espeleologia, Lluís Domingo, ha explicat a TV3 que és una ruta que «implica preparació i qualsevol incidència fa que hi estiguis més hores». Malgrat això afegeix que «conec una d'elles, que està federada i és molt experimentada, tècnicament té la capacitat». Tal com asseguraven els equips d'emergència, el més probable és que sigui un retard causat pel cansament, ja que era la primera vegada que feien la cova.

ACTUALITZACIÓ 15/07/2019 a les 15.57 hores

S'espera que les tres espeleòlogues puguin sortir pel seu propi peu al voltant de les 18 h d'aquesta mateixa tarda. Un equip mèdic les estarà esperant per a atendre-les el més ràpid possible.

ACTUALITZACIÓ 15/07/2019 a les 15.55 hores

Aquest ha estat el moment en el qual l'equip de rescat ha rebut la notícia que s'havien trobat a les tres espeleòlogues.

ACTUALITZACIÓ 15/07/2019 a les 15.51 hores

Segons ha fet públic Antena 3, ha pogut entrevistar a un dels rescatadors de les 3 dones perdudes. «Ha sigut molt llarg. No passaven les hores». a més, ha volgut relatar com ha estat el moment quan un dels equips de salvament han sortit a la superfície i els han pogut trucar per a donar-los la bona notícia: «Han arribat, ens han trucat, i tots hem dit: «anem a treure-les!», i ara ja marxem amb els metges».

ACTUALITZACIÓ 15/07/2019 a les 15.30 hores

Un equip mèdic amb tot l'equipament necessari esperarà a la boca de la cova la sortida de les tres dones per atendre-les el més ràpid possible. 

ACTUALITZACIÓ 15/07/2019 a les 15.24 hores

En les últimes hores havien entrat fins a tres equips de salvament a la cova, tots amb aigua i aliments, amb l'esperança de sortir amb les tres dones, dues catalanes i una resident a Vinaròs, tot i que en un primer moment també es creia que era de Catalunya. Totes elles tenien prou experiència per a fer aquest tipus d'activitat, però l'inconvenient ha estat que era la primera vegada que accedien a aquesta cova.

La Direcció de Protecció Civil de Cantàbria ha explicat que la dificultat d'aquesta gruta i la seva longitud poden comportar entre 20 i 24 hores d'expedició per a completar-la.  És per aquest motiu que els equips d'emergència havien assegurat en un principi que podia donar-se d'un retard motivat pel cansament de les tres dones. 

mapa
La cova de Cueto-Coventosa, a Arredondo, està situada al sud-est de Santander | Google Maps

ACTUALITZACIÓ 15/07/2019 a les 15.18 hores

Les tres dones han estat trobades a la zona coneguda com a 'Pozo de la Unión'. Es troben en bon estat de salut, però mostren esgotament extrem.  Tot i que ja han superat la part més crítica del trajecte, el seu cansament està provocant que el seu rescat sigui cada vegada més lent. 

Tot i que d'un principi es pensava que les tres dones eren catalanes, resulta ser que només dues d'elles ho són. La tercera dona restant és de Vinarós, de la Comunitat Valenciana. 

Han estat localitzades al voltant de les 4 d'aquesta matinada per l'equip de rescat que va accedir a la cova per l'entrada de Cueto.  Com que no podien comunicar-se amb l'exterior, han hagut d'esperar que arribessin uns membres de l'operatiu de salvament fins al punt on es trobaven ells per a poder donar l'avís a l'exterior. 

ACTUALITZACIÓ 15/07/2019 a les 15.02 hores

Localitzades les tres espeleòlogues desaparegudes, dues de Barcelona i una de Vinaròs,  segons 'El Diario Montañés'.

ACTUALITZACIÓ 15/07/2019 a les 14.40 hores

En el cas que el segon equip no localitzés a les desaparegudes, Protecció Civil ha anunciat que situarà una instal·lació fixa a la boca de l'entrada de Cueto per fer un descens amb seguretat i poder començar a buscar en altres vies. No obstant això expliquen que «la probabilitat més alta és que —l'equip de rescat— realitzi el recorregut des de Cueto a la sortida de Coventosa, que es realitza en 12 hores».

Entre els presents a la sortida de la cova, es troba Jaime Navedo, un guia especialitzat de la zona que ha confirmat que les tres espeleòlogues no portaven equip per dormir, cosa que «qualsevol espeleòleg especialitzat» hauria de portar, juntament amb un 'punt calent'.  Assenyala, però, que en el cas que en portessin i realment s'hagin perdut «haurien d'apagar la il·luminació que portessin, activar el punt calent, tapar-se i esperar ser rescatades».

ACTUALITZACIÓ 15/07/2019 a les 13.07 hores

Un tercer equip ha entrat a la cova per la zona de Coventosa per buscar i donar suport al segon equip que va entrar ahir a la nit per Cueto. Porten una llanxa per passar pels llacs que hi ha dintre la cova, menjar i beguda, aquests formen part del Greim de Potes, és a dir, dels grups de Rescat i Intervenció en la Muntanya de la Guàrdia Civil. 

Carmen Magaña, un dels tècnics de la guàrdia de Protecció Civil del Govern de Cantàbria, explica que no es té més informació perquè no existeix comunicació amb l'interior de la cova, segons informen mitjans locals.

ACTUALITZACIÓ 15/07/2019 a les 12.00 hores

A les 12.00 hores farà exactament 48 hores que les espeleòlogues van entrar a la cova de Cueto-Coventosa, hora en la qual més o menys està prevista la sortida del segon equip —entre les 12.00 i la 13.00 del migdia — si ho fan sols. Tot i que podria ser un bon senyal si aquests es retardessin al ser un «símptoma» que ho farien acompanyats de les desaparegudes, segons informen fonts locals.

ACTUALITZACIÓ 15/07/2019 a les 10.40 hores

Dos equips del 112 formats per tres i quatre persones de Protecció Civil del Govern de Cantàbria, han iniciat aquesta matinada de diumenge el dispositiu de recerca de tres espeleòlogues catalanes que van endinsar a la cova de Cueto-Coventosa, a Arredondo, i no van sortir a l'hora prevista. El lloc base de l'operatiu s'ha establert a l'edifici de Protecció Civil del municipi.

Les tres dones d'entre 40 i 50 anys, residents a Catalunya,  coneixen la tècnica i compten amb el material però aquesta era la primera vegada que realitzaven la ruta,  segons ha informat el 112. S'esperava que estiguessin a l'interior de la cova entre 18 i 20 hores. Un company però va avisar a Emergències que les dones feia més de 30 hores que estaven a dins i no tenien notícies seves. 

Imatge arxiu cueva Coventosa
Es tracta de la cova vertical més profunda d'Europa   | Cedida

«Dins un període acceptable de retard»

L'equip d'Emergències assegura que es tarda més a realitzar el recorregut, del que marquen les guies d'experts en espeleologia, a causa de la dificultat tècnica i de la longitud que té la cova.  És per això que han indicat que «estarien dins del període acceptable de retard».

La cova té dues entrades: Cueto i Coventosa. Una d'elles és més difícil, ja que només entrar s'ha de salvar un desnivell de 300 metres tot convertint-la en la cova vertical més profunda d'Europa, amb baixades de fins a 600 metres.

Tres persones han entrat per la boca de Cueto i quatre per la de Coventosa per tal de buscar-les a l'interior  de la cova i sortir amb informació sobre si realment es tracta d'un retard i estan cansades o bé, si han pogut patir algun accident. Tots dos equips tenen previst completar el recorregut en 15 hores.

El primer equip que havia entrat per Coventosa,  la zona més curta, ha sortit sense notícies  del parador de les dones desaparegudes. En el seu recorregut han aprofitat per deixar preparat el material per facilitar un possible rescat, segons informa el mitjà càntabre 'El Diario Montañés'. Per al moment, els efectius esperen el retorn de l'altra meitat de l'operatiu.

La lentitud en tornar podria ser un bon indicatiu, ja que, segons indica el mitjà, podria significar que han trobat a les espeleòlogues i per conseqüència que estarien sortint junts de la cova, cosa que faria que els efectius anessin més lents.

L'alerta la va donar ahir company de les espeleòlogues, qui va trucar al Servei d'Emergències. El mateix 112 va iniciar ahir el dispositiu de recerca a última hora de la tarda. El president de la 'Federación Cántabra de Espelología', Manuel González, apunta que el més probable «és que s'hagin perdut» i afegeix que «24 hores de retard no és res estrany»  en ser la primera vegada que les desaparegudes realitzaven la ruta.

És la cavitat amb més accidents registrats

Els 6,7 quilòmetres de recorregut i els 850 metres de desnivell fan que es tardi entre 20 o 24 hores en completar la cova Cueto-Coventosa, situada al municipi d'Arredondo. Des de l'any 1975 Cueto-Coventoso és la cavitat que registra més accidents, en el període del 2004 al 2008, la mitjana anual es va situar en 87 accidents,  en major part a causa d'esgotament i per crescudes d'aigua, segons informa Martín González.

També et pot interessar...